Originalni album „Ziggy Stardust“ Dejvida Bouvija, čuvena pesma iz filma „Čarobnjak iz Oza“ i prvi opus rep grupe N.W.A. ušli su u arhiv Kongresne biblioteke u Vašingtonu.

Jedna od najvećih biblioteka na svetu izabrala je 25 snimaka za svoj arhiv, ocenivši da su u pitanju dela koja su ostavila trag u istoriji.

Biblioteka je izabrala prvi opus „Straight Outta Compton“ (1988) grupe „Nigga Wit Attitudes“ (N.W.A.). To je jedna od prvih grupa koja je popularizovala muzički žanr gangsta repa i subžanrove hip hopa na zapadnoj obali SAD.

Povezana vest:  Darkside 24. juna uživo na Kalemegdanu

U arhiv je ušla pesma „Over the Rainbow“, verzija iz 1939. godine koju izvodi Džudi Garland u filmu „Čarobnjak iz Oza“.

Legendardni Bouvi je ušao u kongresnu biblioteku sa originalnim albumom iz 1972. godine „The Rise and Fall of Ziggy Stardust and the Spiders from Mars“, koji se smatra kultnim albumom britanskog umetnika.

Povezana vest:  Džastin Biber lansirao novi parfem Girlfriend

Biblioteka je izabrala pesmu „Amercian Pie“ koju originalno izvodi Don Meklin 1971. godine, a koju je 2000. godine obradila pop zvezda Madona.

Kongresna biblioteka svake godine bira zvučne zapise od „kulturnog, istorijskog i estetskog značaja“ koji će se zatim pod posebnim uslovima čuvaju za buduće generacije.