U Jevrejskom  muzeju u Beču nedavno je otvorena izložba pod nazivom „Trude & Elvis. Beč – Memfis – Holivud“. Izložba predstavlja životnu priču Trude Foršer koja je 50-ih godina prošlog veka radila u Holivudu kao lična sekretarica Elvisa Prislija. Ovo je priča o migraciji, pričao o jednoj jakoj ženi koja je znala kako da se probije u Holivudu 50-ih godina, kada su muškarci dominirali u svetu šou biznisa, izjavila je Danijele Spera, direktorka Jevrejskog muzeja u Beču.

Povezana vest:  Treći vikend Svetskog šampionata turing automobila (WTCC) na Eurosportu

Trude je rođena 1920. godine u jevrejskoj porodici u Beču. U avgustu 1938. godine uspela je da prebegne preko Londona u Njujork, odakle nastavlja put za Holivud koji je fascinirao. Njeni rođači, muzički producenti Žan i Julian Aberbah, vlasnici izdavačke kuće „Hill & Range Songs“ imali su mnoge kompozitore Elvisovih pesama pod ugovorom. Tako je Trude dobila posao na kome bi joj mnogi tinejdžeri zavideli. Radila je za Elvisa Prislija i njegovog menadžera Kolonela Toma Parkera. Kasnije je Trude osnovala svoju produkcijsku kuću zajedno sa Adolfom Zukorom II, unukom legendarnom filmskog mogula. Nakon penzionisanja socijalno i politički se angažovala za razvedene majke, zbog čega je bila nagrađivana više puta.

Povezana vest:  Regionalna tv premijera: CARLY RAE JEPSEN – TONIGHT I'M GETTING OVER YOU samo na kanalu MTV-ja

Zaostavština Trude Foršer iz vremena kada je radila za Elvisa Prislija obuhvata 2.500 registratora, a njen sin Džejms omogućio je da jedinstvena privatna zbirka predmeta bude deo postavke. Otvaranju izložbe prisustvovali su Kristina Mozer, rukovodilac austrijskog kulturnog foruma u Njujorku, Erika Friman, psihoanalitičar poznatih iz Njujorka, Helene fon Dam, Fridrih Orter, Hans Menase i mnogi drugi. Izložba će biti otvorena do 12. novembra 2017. godine.

Povezana vest:  Trkulja sutra svira za bebe u SKC-u

PHOTO: James Forsher Estate