bina_toni_cetinski_1Engleski novinar pozitivno o srpskim muzičarima

 

Engleski novinar i muzičar Edi Kuni (Eddie Cooney) u svojoj reportaži „Continental Drift“, u izdanju za jul/avgust muzičkog časopisa R2, pohvalno se izrazio o akustičarskim sastavima „Prkos drumski“ i „Izmena vremena“, čiji je proletos bio gost u Novom Sadu.

Putujući istočnom Evropom, Kuni je u aprilu stigao do Srbije, gde je kao kantautor nastupio u galeriji „Kiridžić“ u Petrovaradinskoj tvrđavi, zajedno sa „Izmenom vremena“ i „Prkosom drumskim“. Kuni je album „Prkosa drumskog“ „Vreme ispred nas“ opisao kao „predivan“ i dao mu najveću moguću ocenu od pet zvezdica.

Povezana vest:  Jelena Andonović sprema nove stend ap i muzičke nastupe

-Toliko sam dirnut muzikom ‘Prkosa drumskog’ da ne mogu opisati sa kolikim nestrpljenjem sam očekivao nastup. Bio sam apsolutno dirnut sa kolikom otvorenošću smo primljeni u porodicu ‘Prkosa drumskog’. Njihova muzika je potekla preko mene kao topli prekrivač i osetio sam se retko duhovno uzvišenim – piše Kuni.

Novinar iz Liverpula je primetio da Petrovaradinska tvrđava gleda na novosadske „mostove koji su ozloglašeno bombardovani pod maskom NATO sukoba sa Miloševićevim režimom“.

Povezana vest:  Najveći hitovi grupe Šade u maju

-Dok sam gledao predivni krajolik Novog Sada kako oživljava večernjim svetlima, shvatio sam da gledam mesto gde su umrli nedužni i ponovo sam se osetio dirnutim – piše Kuni.

Za pesme „Izmene vremene“, iza koje stoji kantautor Nikola Nešković, Kuni kaže da dolaze „iz dubine duše i protkane su bolnom melanholijom“, posebno „predivna“ stvar „Ruka koja leči“.

Kuni opisuje i susret sa novinarem i autorom „NS rokopedije“ Bogomirom Mijatovićem koji mu je pokazao albume benda „Flitvud Mek“ (Fleetwood Mac) sa potpisima gitariste Pitera Grina (Peter Green), i tablu koja je nekad krasila novosadsku „Ulicu Džona Lenona“.

Povezana vest:  Zayn Malik objavio singl "PILLOWTALK"

-Moja poseta Novom Sadu bila je… susret istomišljenika i ljudi koji saosećaju, i utvrđivanje prijateljstva. Osetio sam se kao kod kuće u Srbiji i potpuno smireno. Moć muzike da spoji ljude i izleči srca je nemerljiva – ocenjuje Kuni.