Beatles tribute BestbeatObjavljena prva pesma srpskih Bitlsa

 

Članovi beogradskog „Bitls“ (Beatles) tribjut projekta „Bestbit“ (Bestbeat) osnovali su uporedni sastav „Briz“ (Breeze), koji se nedavno oglasio svojom prvom pesmom „Uhvati zrak“, u muzičkoj emisiji Radio-televizije Srbije „Jelen top 10“.

Bubnjar „Bestbita“ i „Briza“, kao i alternativnog sastava „I plej“ (E Play), Damjan Dašić rekao da je „Uhvati zrak“ samo prvi u nizu singlova/spotova, koje njegov novi bend namerava da sukcesivno da objavljuje otprilike svakih par meseci.

Postavi „Bestbita“ Dašić, gitarista i pevač Aleksandar Eraković, nekada frontmen „Vampira“, basista Marko Ćalić i gitarista Radovan Spasojević, u „Brizu“ se pridružio i nekadašnji peti „Bestbitovac“ gitarista Nikola Đunđerović.

Povezana vest:  Dženifer Lopez napušta emisiju ''Američki idol''

-Krenuli smo sa projektom ‘Bestbit’ i u jednom trenutku shvatili da bi da pravimo autorski materijal. Pre ‘Bitls’ grupe bavili smo se autorskim radom, Era u ‘Vampirima’, ja sa ‘I plejom’…Počeli smo da pravimo pesme i evo sad smo izbacili prvi singl, a u septembru ili oktobru bi trebalo da sledi drugi – kaže Dašić.

„Briz“ ne planiraju žive nastupe, dok na izbace u javnost bar pet ili šest pesama, a Dašić kaže da će kad se skupi dovoljno singlova, bend to možda objediniti u album, ako iduće godine nađu zaiteresovanog izdavača ili sponzora.

Povezana vest:  Novozelanđanka Čing o ulozi u Bouvijevom spotu i romansi s njim

-CD je skoro bespotrebna stvar. Tržište ne postoji. Diskovi se prodaju uz prašak za veš, a mi nismo dovoljno interesantni za taj način prezentacije. Izbacivaćemo spotove, postoje neke liste na televiziji i radiju koje se sve više prate, i to nam je najinterestniji način prezentovanja – ističe Dašić.

Sastav je dobio ime „Briz“ (engleska reč za povetarac), jer Dašić kaže da se članovi nadaju da će njihova muzika biti „prijatan događaj kao povetarac kad je vruće“, odnosno „neki dobar vetar u srpskoj muzici“.

Povezana vest:  Britni Spirs pustila u javnost 30 sekundi novog spota "Till the World Ends"

Dok u „Bestbitu“ izvode pesme „Bitlsa“ što vernije originalu, Dašić kaže da je „liverpulska četvorka“ dosta uticala i na „Briz“ u smislu „pristupa strukturi pop pesme i višeglasnog pevanja“.

Dašić ističe da „Briz“ ipak stvaraju muziku „bez jasne vremenske odrednice“, koja je mogla da se pojavi 1965, 1985 ili 2010. godine, poput Toma Petija (Petty) i sličnih izvođača.