Američki reper i tekstopisac Kendrik Lamar je osvojio najviše priznanja na dodeli muzičkih nagrada Em Ti Vi (MTV) u nedelju uveče u Kaliforniji, a ceremoniju su obeležili emotivni nastupi i politički momenti. Lamarov singl „Humble“ je osvojio šest priznanja, medju kojima su nagrade za najbolji muzički video, za hip-hop video, režiju i video efekte.

Reper je na sceni izveo singlove „Humble“ i „DNA“, uz pratnju nindža koje su igrale pored vatre, ali je drugi reper ipak imao nastup za pamćenje.

Američki reper Lodžik (Logic) dirnuo je publiku izvodjenjem svog inspirativnog singla „1-800-273-8255“, nazvanog po telefonskoj liniji za sprečavanje samoubistava. Njemu se na bini pridružilo nekoliko osoba koje su pokušale da izvrše samoubistvo, kao i Lamar.

Povezana vest:  Ekskluzivni live nastup Jacka Whitea!

Refren pesme glasi: „Ne želim da živim, samo želim da danas umrem“ i „Ja želim da ti živiš, nećeš danas umreti“.

Izvodjači su se prisetili pevača grupe „Linkin park“ Čestera Beningtona koji je u julu izvršio samoubistvo, kao i američkog muzičara Krisa Konela koji je iznenada preminuo u maju.

Veče su obeležili i politički momenti, a pažnja prisutnih je bila usmerena na nasilje tokom desničarskog skupa u Šarlotsvilu. Heder Hejer (32) je poginula kada je automobil uleteo u mirni skup protivnika rasizma i belih suprematista.

Povezana vest:  Beogradski koncert grupe Vrooom + Inje DJ set

Ceremoniji dodele Em Ti Vi nagrada je prisustvola i njena majka. Ona se popela na binu i rekla da je pre samo 15 dana njena ćerka ubijena dok je protestovala protiv rasizma.

-Nedostaje mi, ali znam da je ona večeras ovde – kazala je majka nastradale žene, ukazujući na potrebu za borbom protiv rasizma.

Potomak generala SAD Roberta Edvarda Lija (1807-1870), a kasnije komandanta snaga separatističke Konfederacije Juga u Američkom gradjanskom ratu (1861-1865), takodje je na ceremoniji govorio protiv suprematista. Li se smatra jednim od najznačajnijih vojnih zapovednika u istoriji SAD.

Povezana vest:  Svetska DJ zvezda Thomas Gold dolazi na Bibano Summer 2012.

Robert Rrajt Li (Robert Wright Lee) osudio je nasilje u Šarlotsvilu, što je izazvalo aplauz publike u Kaliforniji.

Dodeli nagrada su prisustvovali Kejti Peri (Katy Perry), Ed Širan (Sheeran), Majli Sajrus (Miley Cyrus), Vikend (the Weeknd), Lordi (Lorde), Šon Mendes (Shawn), Fift harmoni (Fifth Harmony) i Trti sekonds to Mars (Thirty Seconds to Mars). Širan je osvojio nagradu za umetnika godine, novoj kategoriji uvedenoj umesto najboljeg muškog i ženskog video. On je na bini izveo svoj hit „Shape of You“. Lil Uzi Vert osvojio je priznanje za pesmu leta „XO Tour Life“.