bir_fest_kznOrganizatori Bir festa očekuju još više posetilaca

 

Na festivalu muzike i piva „Bir fest“ od 18. do 22. avgusta u Beogradu nastupiće neki od najpopularnijih rok izvođača Srbije – „Riblja čorba“, „Bajaga i instruktori“ i „Van Gog“, a organizatori očekuju da će premašiti prošlogodišnjih 650.000 posetilaca.

-Prošle godine Bir fest je bio najmasovniji festival u jugoistočnoj, a možda kompletno u Evropi. Mislimo da će sada posetilaca biti još više, a posebno iz inostranstva – rekao je danas na konferenciji za novinare Ivan Ivačković, predstavnik organizatora Beogradske kulturne mreže.

Prema njegovim rečima, očekuje se i više gostiju iz inostranstva, kojih je na prošlom Bir festu bilo 30.000. Organizatori sada promovišu festival u inostranstvu, posebno u Engleskoj.

Povezana vest:  THE CULT, BAJAGA I RIBLJA ČORBA ZVEZDE GITARIJADE

-Već ove godine će Bir fest steći ozbiljnu reputaciju u inostranstvu. Imamo najjači program od kada festival postoji. Tu su skoro svi najveći i najpopularniji izvođači iz Srbije plus nekoliko atraktvnih iz regiona i inostranstva – istakao je Ivačković.

Izrazivši nadu da će festival možda da ojača domaću scenu, Ivačković je rekao da Bir fest ima misiju da populariše plemenite forme muzike i bar jednom godišnje rok vrati u centar pažnje.

Prve večeri 18. avgusta na Ušću nastupaju bluz gitaristkinja Ana Popović, rok sastav Partibrejkers, makedonski klavijaturista Kiril Džajkovski, kao i didžejevi Gramofondžija i Italijan Beni Benasi (Benny Benassi).

Posle izvođača starogradske muzike Legendi, druge večeri svira hrvatski roker Jurisa Pađen i Aerodrom, zatim Riblja čorba, Inspektor Blaža i Kljunovi, SARS i džipsi sastav Kal.

Povezana vest:  Viša sila Lajnera i Hrnjaka

-Riblja čorba prvi put svira na Bir festu. Veliko nam je zadovoljsto što je većina hedlajnera iz Srbije. Riblja čorba nije svirala pred ovoliko naroda odavno. Očekujemo 200.000 ljudi na našem nastupu – rekao je basista te grupe Miša Aleksić.

Treće večeri na Bir festu nastupaju ljubljanski pank sastav Pankrti, Bajaga i instruktori i rege Del Arno bend, a 21. avgusta slovenačka Sidarta, beogradski reperi Sanšajn, veterani Ju grupa i izvođači irske muzike Ortodoks Kelts (Orthodox Celts).

Završne večeri sviraju etno-muzičarka Bilja Krstić i njen orkestar Bistrik, pop-muzičar Dejan Cukić, njegov hrvatski kolega Neno Belan i beogradski rokeri Van Gog.

Povezana vest:  Novi dokumentarac istražuje život Kurta Kobejna

-Kada smo pozvani, prijatno sam se iznenadila. Pomislila sam da Bistriku nije mesto na tako velikom festivalu, ali sam shvatila da je odličan program, i da nam je tu itekako mesto. Pokazaćemo da naša tradicionalna muzika ide uz pivo i dobro raspoloženje. Obećavam da ću početi piti pivo, onako iz sve snage – rekla je Biljana Krstić.

Cukić je istakao da dugo nije svirao u Beogradu, i da će veliku predstojeću manifestaciju iskoristiti da promoviše album Ubrzanje od pre dve godine, a na bini će mu se pridružiti prateća pevačica Marija Mihajlović koja je pre nekoliko godina napustila njegov Spori ritam bend.