Ju grupa uskoro proslavlja 40 godina 

YU_GrupaRok veterani „Ju grupe“ (Yu) planiraju da iduće godine obeleže 40 godina od početka rada koncertom 29. novembra u Beogradu i objavljivanjem boks-seta sa nekoliko ranih albuma koje je 1970-ih izdao zagrebački „Jugoton“. 
-Ovih 40 godina ne osećam kako teret i niti da mi je svega dosta. Naprotiv! Ponosan sam na sve što je uradila ‘Ju grupa’. Lično osećam da sam radio nešto drugo, verovatno ne bih se osećao ovako živahno i bio u ovom životnom fazonu – izjavio je basista Žika Jelić (67). 
Jelić kaže da je plan da „Ju grupa“ povodom jubileja iduće godine održi veći koncert u Beogradu, u prostoru koji još nije određen, na dan kada su 1970. godine imali prvi nastup, i na koji su kasnije držali rođendanske koncerte. 
-Mislim da je nerealno da tada zasviraju svi ljudi koji su prošli kroz ‘Ju grupu’, jer se većina više ne bavi aktivno muzikom, ali bismo voleli da bar prisutvuju koncertu – smatra Jelich. 
„Ju grupa“ je ime dobila na prvom nastupu 29. novembra 1970. godine u zemunskom klubu „Sinagoga“, kada je disk-džokej Zoran Modli zatražio od publike da predloži naziv. 
Već prvi singl „Nona“ (1971), nagovestio je budući zvuk grupe koja je pionirski mešala hard rok sa srpskom etno-muzikom, kao u narednim singlovima „Sama“ i „Kosovski bozzuri“. Posle skoro decenije neaktivnosti, „Ju grupa“ se bila vratila na scenu još jednim etno-rok hitom „Od zlata jabuka“ (1987). 
Tokom četiri decenije osnovu „Ju grupe“ čine braća Žika i gitarista i pevać Dragi Jelić, uz česte dolaske i odlaske gitariste Bate Kostića. „Ju grupa“ je poznata i po klasicima jugoslovenskog i srpskog rokenrola „Crni leptir“ i „Čudna šuma“. 
Kroz bend su prošli brojni muzičari poput bubnjara Boke Bogdanovića, Raše Đelmaša i Dragoljuba Đuričića. Poslednjih 15-tak godina u „Ju grupi“ je gitarista Petar Jelić (36), sa kojim su snimili albume „Rim“ (1994), „Dugo znamo se“ (2006) i koncertni „Live 35 godina“ (2007). 
Članovu „Ju grupe“ su danas u Beogradu u prodavnici „Jugotona“, ispostave hrvatskog „Kroacija rekordsa“ (Croatia Records), novinarima, prijateljima i muzičkim poslenicima predstavili dvostruku CD kompilaciju „Ultimate Collection“. 
-‘Kroacija rekords’ je vrlo raspoložena da (iduće godine) izda i naš boks-set, sa knjižicom i svim značajnim podacima o tome šta je učinila ‘Ju grupa’ za svojih 40 godina – rekao je Jelich. 
Posle prva četiri albuma objavljena 1970-ih godina za „Jugoton“, „Ju grupa“ je uglavnom objavljivala albume za PGP RTS. O eventualnom PGP-ovom sličnom izdanju albuma „Ju grupe“ Jelić kaže: – Videćemo kako budu raspoloženi. 

Povezana vest:  Željko Joksimović oduševio publiku koncertom u Big Fashion shopping centru