Nisville_2009_(1)Nišvil počinje otkrivanjem spomenika Bajramoviću

 

Međunarodni džez festival „Nišvil“ počeće 12. avgusta u podne svečanim otkrivanjem spomenika pevaču romske muzike Šabanu Bajramoviću (1936-2008), za koji još nisu obezbeđene sve potrebne dozvole, niti je određena lokacija u Nišu.

Direktor festivala Ivan Blagojević rekao je danas na konferenciji za novinare u Beogradu, da će spomenik biti postavljen samo privremeno tokom trajanja „Nišvila“ od 12. do 15. avgusta.

Povezana vest:  Andrea Bočeli i Ališa Kiz nastupaju uoči finala LŠ

-To će biti neka vrsta privremenog spomenika dok traje festival, ne želimo ništa da radimo mimo zakonske procedure…Nisu obezbeđene dozvole, ali imamo usmena uveravanja da će biti obezbeđene – rekao je Blagojević, koji je privremeno podizanje spomenika okarakterisao

kao „performans“.

Blagojević je rekao i da se nada „da će grad u naredna dva-tri dan odrediti lokaciju“ za spomenik.

Povezana vest:  Britanska kraljica odlikovala Brajana Ferija

Festival „Nišvil“ je pokrenuo inicijativu da se podigne spomenik pevaču, a novčane priloge su do sada dali Bajramovićevi saradnici Goran Bregović, Goran Paskaljević, Ljubiša Samardžić, Zoran Živković, kao i gradonačelnik Niša Miloš Simonović i drugi.

-Juče je završen spomenik, brusi se završni deo bronze. Deluje monumentalno – otkrio je Blagojević.

Još se ne zna ko će 12. avgusta u okviru „Nišvila“ otkriti spomenik, ali je Blagojević napomenuo da su organizatori poslali poziv da to uradi predsednik Srbije Boris Tadić, „s obzirom da je bio na sahrani (Bajramovića) i bio je pokrovitelj koncerta ‘Prijatelji Šabanu'“, u beogradskom Sava centru prošle godine.

Povezana vest:  Američki policajci bojkotuju Bijonse