Proizvođač gitara „Gibson“, decenijama sveprisutnih na američkoj muzičkoj sceni, proglasio je danas bankrot nakon što se godinama borio s dugovima.

Plan reorganizacije koji je ranije dogovoren omogućiće firmi Gibson brends inkorporejtid da nastavi poslovanje s 135 miliona dolara novca poverilaca.

Generacije gitarskih legendi su koristile Gibson gitare. Posle smrti Čaka Berija, njegov crveni Gibson je ugrađen u poklopac kovčega. Dejvid Bouvi je koristio Gibson L4 dok je bio frontmen benda „Tin Machine“. Sleš se kune u njih.

Povezana vest:  LMFAO - Sorry For Party Rocking stiže 21. juna!!

„To je jedan od najprepoznatljivijih brendova na planeti Zemlji“, rekao je Džordž Grun, vlasnik svetski poznate prodavnice starih instrumenata Grun gitars.

Gibson, osnovan 1894. i baziran u Nešvilu, najveći je proizvođač prvoklasnih gitara. Prema dokumentaciji, prodaje više od 170.000 gitara godišnje u više od 80 zemalja, kao i više od 40 odsto svih prodatih električnih gitara skupljih od 2.000 dolara.

Povezana vest:  Claptone – house maestro pod maskom misterije

Gibson gitare su u rukama Bi Bi Kinga, Erika Kleptona, Džimija Pejdža, Dvejna Almana i Sleša bile jedan od osnovnih gradivnih elemenata bluza i roka.

Jedna od malo poznatih fotografija legendarnog pionira bluza Roberta Džonsona prikazuje ga sa gitarom Gibson L-1.