Jello_BiafraDželo Bijafra 7. septembra svira u Beogradu s novom grupom
Dželo Bijafra (Jello Biafra), nekada pevač američke pank rok grupe „Ded Kenediz“ (Dead Kennedys), nastupiće 7. septembra, sa novim bendom „Gvantanamo skul of medisin“
(Guantanamo School of Medicine), u bivšem bioskopu Siti akademik na Novom Beogradu.
Grupa „Ded Kenediz“ u kojoj je Bijafra pevao od 1978. do 1986. godine, spada u pionire američkog hardkor panka, i u andergraund miljeu stekla je svetsku popularnost sa satirično-sarkastičnim tekstovima čija meta su bile SAD u doba predsednika Ronalda Regana.
Bijafra (52) je prošle godine osnovao grupu „Gvantanamo skul of medisin“ a u Beogradu će promovisati njen debi album „The Audicity Of Hype“ (2009).
Ovaj pevač, izdavač i politički aktivista sebe naziva anarhistom. Pokretač je izdavačka kuće „Alternetiv tentekls“ (Alternative Tentacles) iz San Franciska koja je značajno uticala na tamošnu alternativnu kulturnu scenu.
Bio je 1979. godine kandidat za gradonačelnika San Franciska, i sa osvojenih 3,5 odsto glasova bio na četvrtom mestu, a 2000. godine bio je u konkurenciji za predsedničkog kandidata američke Partije zelenih.
Objavio je devet albuma sa govorima, od kojih se poslednji „In The Grip of Official Treason“ (U zagrljaju zvanične izdaje) pojavio u trostrukom CD formatu (2006).
Povezana vest:  Džej Vajt sarađuje s Gerijem Oldmanom