jazz_festival_beograd_2010Beogradski džez festival od 28. do 31. oktobra

 

Beogradski džez festival biće održan od 28. do 31. oktobra, a otvoriće ga nastup glavne zvezde, čuvenog američkog saksofoniste Vejna Šortera (Wayne Shorter), najavili su danas organizatori iz Doma omladine Beograda. Umetnički direktor Vojislav Pantić rekao je na konferenciji za novinare da je Šorter „istinska zvezda, džezerski događaj decenije u Srbiji“ i da je imati „imati takvog izvođača na otvaranju nešto na šta moramo biti ponosni“.

Kako je najavljeno, Šorter će sa svojim kvartetom i švedsko-austrijskim orkestrom džez pevača Rigmora Gustafsona (Gustaffson) svirati prve večeri 28. oktobra u beogradskom Sava centru. Program 26. „Beogradskog džez festivala“, koji ima slogan „Džez sedakšn“ (Jazz Seduction), održaće se i u Domu omladine, Domu sindikata i Kolarcu.

Povezana vest:  Proključaće Jadran: The Prodigy na Jazu u okviru EXIT Avanture!

Član upravnog odbora festivala džez muzičar Milivoje Marković podsetio je da je Šorter bio u Beogradu pre 30 godina, kao član sastava „Veder riport“ (Weather report).

-Nepodeljena su mišljenja da je Vejn muzičar generacije. Ove godine možemo da kažemo da imamo ‘namber van’ (number one). Vejn je sjajan autor, a njegov nastup fantastičan eksperiment koji može da uspe samo kada četiri muzičara dišu zajedno. Na njihovom koncertu se nikad ne zna dokle će stići. Nijedan koncert nije isti, put se nikad ne zna, ali uvek je rezultat dobar – istakao je Marković.

Kako je najavljeno, prve večeri nastupiće i domaći „Panonija projek“ sa holandskim elektro džez sastavom „Krak & smak“ (Kraak & Smaak) u Domu omladine.

Povezana vest:  Rumunska dens pevačica Inna večeras u Belekspo centru

Druge večeri 29. oktobra u Domu sindikata nastupa kvartet basiste Čarlija (Charlie) Hadena iz SAD, kao i Kornelije Kovač, koji će uz gošću, svoju ćerku Aleksandru Kovač, i grupu mladih džezera održati koncert „Fusnota 7+“.

Kovač se prisetio da je sa svojom „Korni grupom“ nastupao 1971. ili 1972. godine u Domu sindikata na Beogradskom džez festivalu koji se tada zvao „Njuport džez festival“ (Newport).

-Sad posle mnogo, mnogo godina skupio sam ekipu mlađih muzičara, koji mogu da kažem su na pola puta, i džez i ne džez, i pop i klasika. Odsviraćemo moje instrumentalne kompozicije, a to će biti mešavina raznih stilov, kao što sama često u životu radio. Kad bi sada rekao tačan pravac to bi bila ‘muzika koju ja radim’ – rekao je Kovač.

Povezana vest:  UŽIVAJTE U HITOVIMA KSENIJE MIJATOVIĆ NA UŠĆE OPEN AIR-U

Druge večeri u Domu omladine nastupaju domaći „Zerkman big beng“ I brazilski sastav „Azimut“ (Azymuth), a 30. oktobra pevačice Dankinja pevačica Sine Eg (Sinne Eeg) i Britanka Alis Rasel (Alice Russell). Iste večeri u Kolarcu nastupiće italijanski „Enriko Rava nju kvintet“ (Enrico Rava New Quintet) i francuski „Orkestr nasional de džez“ (Orchestre National de Jaž).

Završno veče 31. oktobra u Domu omladine pripalo je džez pijanisti Džejsonu (Jason) Moranu iz SAD i švedskom multiinstrumentalisti Magnusu Lindgrenu, i još jednom izvođaču čije ime još nije objavljeno.

Beogradski džez festival organizuje Dom omladine uz pokroviteljstvo Skupštine grada Beograda I podršku SOKOJ-a, Francuskog kulturnog centra, Italijanski institut za kulturu, ambasade SAD i Švedske i drugih.