eurosong_junior_2010_logoU nedelju izbor predstavnika Srbije za Dečiju Evroviziju
Radio-televizija Srbije (RTS) direktno će prenositi 26. septembra izbor za srpskog predstavnika na „Dečijoj pesmi Evrovizije 2010“, koja će biti održana u novembru u Minsku.
Predstavnici RTS-a su danas na konferenciji za novinare najavili da će u nedelju na Prvom programu od 12.30 gledaoci moći da vide nastupe deset autora i izvođača uzrasta od 10 do 15 godina.
Takmičenje će voditi Miki Damjanović i Kristina Radenković, koja je rekla da će se glasati po evrovizijskom sistemu, odnosno da će učesnici dobijati polovinu poena od petočlanog stručnog žirija, a
ostatak na osnovu sms glasova gledalaca.
-Ove godine deca su iz Beograda, Niša, Sremske Mitrovice, Pančeva, Aranđelovca…Ima više dečaka i jedan je duet. Pesme su vrlo zrele za njihov uzrast i preslušavajući mogla sam se u svakoj naći – rekla je Radenkovićeva.
Nastupiće redom autori i izvođači Marija Gligorević sa pesmom „Vera u sebe“, Boško Baloš peva „Kap po kap“, Sofija Šašić „Kralj provoda“, Anđela Išić „Egzit za ljubav“, Boris Subotić „Do moje klupe“, Sonja Škorić „Čarobna noć“, Đorđe Marković „Rok je…“, Teodora Vujić „Reči tišine“, Mia i Pavle „Žmurke“ i Milica Savić „Kao u snu“.
Učesnike je na osnovu velikog broja radova pristiglih na konkurs birala selekciona komisija sastavljena od muzičkih urednika RTS-a.
Šef delegacije Srbije za „Dečiju pesmu Evrovizije“ Dragoljub Ilić rekao je da po produkcijskim kvalitetima „Dečija pesma Evrovizije“ ne zaostaje mnogo za „velikom“ „Pesmom Evrovizije“.
-I pored krize, RTS je odlučio da ove godine ne uskrati pravo mladim autorima da se takmiče u Evropi. Mladima treba pružiti šansu. Troškovi nisu mali, ali prevladalo je da uzmemo učešće u jednom velikom evropskom formatu za decu – rekao je Ilić.
„Dečija pesma Evrovizije“ biće održan u glavnom gradu Belorusije 20. novembra uz učešće predstavnika zemlje domaćina, Srbije, Jermenije, Belgije, Makedonije, Gruzije, Letonije,, Malte Moldavije,, Holandije, Rusije, Švedske i Ukrajine.
Takmičenje se održava od 2003. godine, a Srbija je najbolji plasma imala sa Nevenom Božić i pesmom „Piši mi“ 2007. godine.
Povezana vest:  POČEO NAJPOZNATIJI LETNJI FESTIVAL NOKIA presents PAPAYA DAY&NIGHT 2011.