Zerkman Big Bang 03Zerkman počastvovan pozivom na Beogradski džez festival

 

Džez sastav „Zerkman big beng“, koji predvodi trubač Zoran Erkman-Zerkman poznat po ranijem radu sa „Disciplinom kičme“, nastupiće 29. oktobra u Domu omladine u okviru „Beogradskog džez (Jazz) festivala“ (BJF).

-Nastup na ‘BJF-u’ za nas znači potvrdu da ono što smo uradili na albumu ima kvalitet. Počastvovani smo pozivom koji nam je upućen“, rekao je Erkman, čiji će bend druge večeri „BJF-a“ podeliti nastup sa brazilskim džezerima „Azimut“ (Azymuth).

Najpoznatiji kao deo trubačkog dvojca alternativne grupe „Disciplina kičme“, od albuma „Svi zamnom“ (1986) do „Novih iznenađenja za nova pokoljenja“ (1991), Zerkman je pre par godina na osnovu neobaveznih svirki sa nekoliko beogradskih muzičara osnovao džez sastav, koji se bavi „fuzijom raznih pravaca“.

Povezana vest:  Prljavi inspektor Blaža promo lice APA Beer Gardena

Sa perkusionistom Nebojšom Adamovićem, saksofonistom Čikom, basistom i bubnjarem „Kanda Kodže i Nebojše“ Branislavom Dragovićem i Vladanom Rajovićem, Erkman snima u februaru 2009. prvenac „Zerkman big benga“, koji godinu dana kasnije objavljuje na CD-u hrvatska kuća „Slušaj najglasnije!“, a kao besplatno internet izdanje etiketa „Silos“ časopisa za pop kulturu www.popboks.com.

-Nema neke posebne koncepcije u izboru instrumenata. U početku smo se neobavezno sastajali. Ja na trubi, Bane na basu i Vlada za bubanjevima. Kasnije su se bendu priključili Adam, sa semplerom i perkusijama i Čiko sa saksofonom. Možda u sastavu benda, u budućnosti, bude i nekih drugih instrumenata“, kaže Erkman.

Povezana vest:  Roisin Murphy prvi put na Belgrade Beer Festu

Prvi neimenovani album „Zerkman big benga“ producirao je stari saradnik Kojić, ali Erkman ističe da, iako možda nalikuju instrumentalne postavke „Zerkman big benga“ i „Discipline kičme“, ipak „u zvuku nema sličnosti između ova dva benda“.

-Koja i ja smo prijatelji već 25 godina, i naše druženje i zajednički radovi nisu vezani samo za ‘Disciplinu’. U ovom slučaju sam ga ja pozvao da bude producent albuma – kaže trubač.

Povezana vest:  SPEKTAKL U KOMBANK ARENI - ENRIKE IGLESIAS NA DVE BINE

Erkman kaže da je u džez ušao i pre „Discipline“, svirajući 1981. godine u „Omladinskom big bendu“, koji je vodio Eduard Sađil, a posle je bio u džez sekstetu koji je svirao po beogradskim klubovima.

Tradicionalni „BJF“ u organizaciji Doma omladine biće održan od 28. do 31. oktobra više koncertnih prostora u Beogradu, uz glavnu zvezdu američkog saksofonistu i kompozitora Vejna Šortera (Wayne Shorter).