Dokumentarna serija o gitaristi Smaka 

tocak_coverRadio-televizija Srbije (RTS) najavila je da će od 9. janura emitovati dokumentarnu seriju o gitaristi rok sastava „Smak“ Radomiru Mihailoviću Točku. 
-Naš legendarni rok, bluz i džez gitarista RM-Točak, lider nekada najbolje jugoslovenske grupe ‘Smak’, već godinama ne nastupa u javnosti. I dalje živi u svetu muzike. Radi sa mladim gitaristima, pravi gitare, komponuje, posredno, preko interneta komunicira sa svojim fanovima – saopšteno je iz RTS-a. 
Autor Dragan Kolarević snimio je šest polučasovnih nastavaka serije „RM Točak“ o životu Mihailovića (59), koji je 1970-ih u neprekidnoj polemici ljubitelja rok muzike vodio „mrtvu trku“ sa Vlatkom Stefanovskim iz grupe „Leb i sol“ oko toga ko je najbolji gitarista u tadašnjoj Jugoslaviji. 
RM Točak je sa bendom iz Kragujevca snimio nekoliko hvaljenih, uticajnih i tiražnih albuma, poput „Smak“ (1975), „Crna dama“ (1977) i „Stranice našeg vremena“ (1978). 
Publika i kritika ih je smatrala za jedinu moguću, i svirački nadmoćnu, konkurenciju tada komercijalno neprikosnovenom „Bijelom dugmetu“ Gorana Bregovića. 
Prva postava „Smaka“ sa pevačem Borisom Aranđelovićem raspala se 1981. godine usled prevage novog talasa na jugoslovenskoj muzičkoj sceni, a u novoj postavi sa pevačem Dejanom Najdanovićem Točkov bend je nastavio da radi devedesetih, da bi se skoro neprimetno ugasio poslednjih godina. 
RM Točak je objavio i hvaljeni samostalni album instrumentalne muzike „RM Točak“ 1976. godine, i potom „Vizantijsko plavo“ (1993) sa muzikom koju je radio za istoimeni film. 
U seriji „RM Točak“ o Mihailoviću govore cclanovi „Smaka“, bubnjar Slobodan Stojanović Kepa i basista Zoran Milanović, muzičari Zvonimir Đukić Đule, Dado Topić i Rambo Amadeus, muzički kritičar Branimir Lokner, pisac Siniša Kovačević i drugi. 
U seriji Rambo Amadeus opisuje kako je Točak bio heroj za njegovu generaciju koja se učila sviranju na „Smakovoj“ pesmi „Domaći zadatak“, dok Đukich smatra da bend mora što pre da se vrati na muzičku scenu. 
-Točak je magija i noćna mora gitarista, skidali su Hendriksa i Kleptona, ali njega niko nije uspeo da skine – smatra Topić. 
RTS je saopštio da će serija ići subotom i nedeljom 9. i 10. januara, 16. i 17. januara, i 23. i 24. januara, posle 22.00. Prve tri epizode emitovane su još prošle godine, dok poslednje tri idu premijerno. 

Povezana vest:  MTV World Stage - LMFAO i Sum 41