john-lennonDžonu Lenonu u čast

 

Od Liverpula do Njujorka preko Rejkjavika, sutra će biti održan niz manifestacija – koncerata, izložbi i ceremonija – u čast Džona Lenona (John Lennon) koji bi na taj dan napunio 70 godina.

Najznačajniji omaž bivšem „Bitlsu“ (Beatles) odaje njegov rodni Liverpul: proslave će trajati dva meseca, sa više od 20 manifestacija na programu.

Povezana vest:  Trkulja i "Balkanopolis" osvajaju kinesku publiku

Od sutra do 9. decembra – dan posle 30. godišnjice njegovog ubistva – u Liverpulu će koncert održati lokalni Kraljevski simfonijski orkestar, organizuju se taksi obilasci grada po lokacijama vezanim za njega, predavanja i spektakli u klubu Kavern (Cavern) u kojem su „Bitlsi“ nastupali na početku karijere.

U Liverpulu će sutra, u Lenonovu čast, biti postavljen spomenik miru, a otkriće ga njegov stariji sin Džulijan (Julian) i njegova prva supruga Sintija (Cynthia).

Povezana vest:  Zrenjaninski metalci Overdrive na Siget festivalu

Lenonova udovica Joko Ono (Yoko) u subotu će u Rejkjaviku ponovo osvetliti kulu „Imagine Peace“, spomenik koji mu je posvetila, a njena grupa „Joko Ono Plastik Bend“ (Plastic Band), koju je obnovila prošle godine sa sinom Šonom (Sean), održaće koncert.

U Njujorku, gde je Lenon ubijen 8. decembra 1980, biće organizovana proslava njegovog 70. rođendana na kojoj će biti izvedene njegove pesme.

Povezana vest:  Rasprodate ulaznice za Marizu!

I Hol slavnih rokenrola u Klivlendu obeležiće Lenonov rođendan sa više manifestacija među kojima će biti snimci sa njegovog uvođenja među muzičke legende, prvo kao člana „Bitlsa“ 1988. a potom i kao solo umetnika 1994.