Jason MoranJason Moran dobio MacArthur Fellowship nagradu
Američki pijanista, koji će nastupiti na zatvaranju ovogodišnjeg Beogradskog Jazz Festivala, nagrađen za svoja kreativna dostignuća sa 500.000 dolara od MacArthur fondacije
MacArthur Fellowship, nagrada poznata i pod nezvaničnim nazivom “stipendija za genijalce”, dodeljuje se kao podstrek kreativnim osobama, na osnovu njihovih prethodnih dostignuća i procenjene perspektivnosti. Ne postoje ograničenja niti pravila na koji način se mora potrošiti ovaj novac. Jason Moran je jedan od 23 ovogodišnja dobitnika MacArthur stipendije.
Tridesetpetogodišnji pijanista najpoznatiji je po radu sa svojim sastavom Bandwagon, koji dopunjavaju bubnjar Nasheet Waits i basista Tarus Mateen. Ove godine su izdali album „Ten“ kojim obeleževaju desetogodišnjicu rada, a na predstojećoj evropskoj turneji posetiće i Beograd, kako bi 31. oktobra nastupili u Domu omladine Beograda, na zatvaranju 26. Beogradskog Jazz Festivala.
Moran je najavio da će novac iskoristiti na češće turneje po SAD, naročito po jugu zemlje. ”Koliko god da volim putovanja po Evropi, ipak bih želeo da ovu američku muziku sviram u Americi”, konstatovao je pijanista. Takođe, kaže da ima u planu da odvede postavu Bandwagon u Senegal, kako bi vežbao sa Doudouom N’Daiye Roseom, perkusionistom iz Dakara. “Samo učiti – to je ono što bi trebalo da učinim s novcem”, zaključuje Jason Moran.
MacArthur Fellows program već godinama dodeljuje nagrade poznatim džezerima i improvizatorima. Među prethodnim dobitnicima su se našli Miguel Zenón (2008), Regina Carter (2006), John Zorn (2006), George E. Lewis (2002), Ken Vandermark (1999), Ornette Coleman (1994), Anthony Braxton (1994), Steve Lacy (1992), Cecil Taylor (1991), George Russell (1989), Ran Blake (1988) i Max Roach (1988). Kritičar Stanley Crouch i kompozitor/džez istoričar Gunther Schuller takođe su dobili ovu nagradu.
Povezana vest:  Zabranjeno pušenje posle Sarajeva u Novom Sadu