Chuck_DČak Di snimao spot u Beogradu

 

Američki reper Čak Di (Chuck D), član uticajnog američkog rep sastava „Pablik enemi“ (Public Enemy), sa slovenačkom koleginicom Tijanom Bejs (Bass) snimao je u četvrtak i danas u Beogradu spot za duet „Face Of Freedom“, koji bi trebao da se pojavi u januaru.

Američki reper i Bejsova su u fabrici „Zmaj“ u Beogradu snimali spot „Face of Freedom“, koji je deo istoimene šire MTV kampanje da se skrene pažnja mladih na problem porasta neonacizma i netolerancije.

-Ponosan sam da budem deo ovog projekta. Muzika i kultura treba da zauzmu stav i progovore protiv diskriminacije. Tijanina ideja je bila da pomeša hiphop sa etno pozadinom i jugoslovenskom muzikom. Prošlost je važna kao i budućnost – rekao je Čak Di novinarima u

Povezana vest:  Jedanaesti jubilarni revijalni koncert Beogradski pobednik

Beogradu, gde je stigao juče posle koncerta „Pablik enemija“ u Sofiji.

U pesmi će se čuti i trubački orkestar Bojana Ristića, najbolji na festivalu u Guči 2008. godine, a Bejsova je rekla da se Čaku Diju takva muzička ideja svidela pošto mu je objasnila da su srpski

trubači slični američkim džezerima.

Projekat „Face of Freedom“, posle spota bi trebalo da preraste u internet portal i fondaciju na globalnom novu, a njegov autor Srđan Trifunović je rekao da je osnovni cilj ukazivanje na opasnost „porasta neofašizma, neonacionalnizma i sličnih debilizama koji nisu u redu“.

Povezana vest:  Sunce stiže u Beograd sa Rundekom

Prema njegovim rečima, slovenački režiser David Burk je spot snimao u Beogradu isključivo zato što je lokacija na kojoj je bilo najlakše organizovati dolazak svih njegovih aktera.

Vrativši se u Beograd u kome je nastupao sa „Pablik enemijem“ 2003. I 2008. godine, Čak Di je rekao da je posetio Skadarliju gde mu je, iako ne jede meso, „muzika bila fantastična, a hrana izvrsna“.

Povezana vest:  Biebs poneo titulu najhumanije slavne ličnosti na svetu

Njujorčanin Karlton Daglas Rajdenaor (Carlton Douglas Ridenhour) poznatiji kao Čak D je sa svojim sastavom „Pablik enemi“, zaslužan za nastanak politički i društveno angažovanog američkog repa, na albumima „Yo! Bum Rush the Show“ (1987), „It Takes a Nation of

Millions to Hold Us Back (1988)“, „Fear of a Black Planet“ (1990) i drugima.