Klapa KampanelZvuci Dalmacije u Sava centru 12. decembra

 

Veliki koncert dalmatinskih pesama održaće se u nedelju 12. decembra u velikoj dvorani Sava centra sa početkom od 20 časova. Posle uspešnog koncerta posvećenog sevdalinki, produkcijska kuća „Haarlem“ nastavlja muzičko putovanje kroz autentično stvaralaštvo sa prostora bivše Jugoslavije pod sloganom istoimene pesme „More, more…“ koju će i u Beogradu lično izvesti Meri Cetinić.

 

Pored čuvene dalmatinske pevačice, na koncertu u Sava centru, publici će se predstaviti i velikani istog podneblja Vinko Coce, Tedi Spalato i Goran Karan. Prepoznatiljivu melodijsku pratnju, ali i specifično grupno pevanje dalmatinskih bisera izvodiće iskusne klape Kumpanji s Korčule i Kampanel iz Primoštena. Ulaznice po cenama od 1600, 1800 i 2000 dinara prodaju se na blagajni Sava centra i u radnji Jugotona u Nušićevoj ulici.

 

Splićanka po rođenju, ali poreklom sa ostrva Korčule, dalmatinska pevačica Meri Cetinić publici je najviše ostala u pamćenju po pesmi „More“ koju je izvodila u istoimenoj grupi, da bi kasnije u saradnji sa čuvenim kompozitorom Zdenkom Runjićem izvodila pesme kao što su „Lastavica“ ili „U prolazu“. Pre svega zahvaljujući klasičnom školovanju glasa, Meri je dalmatinsku šansonu je često bojila suptilnim tonovima džeza i soula, gradeći tako prepoznatljiv stil pevanja.

Povezana vest:  Stiven Tajler u Aerosmitu, najavljena turneja

 

Bard iz Trogira, upečatljivi Vinko Coce svoju veštinu oblikovao je putem od pevača u klapi do horskog tenora u splitskom pozorištu, da bi stigao i do operske pozornice gde se našao u istom krugu sa velikim Lučijanom Pavarotijem. Pre svih, klapa Trogir je otvorila Vinkovo mesto među majstorima jadranskih šansona, ali je i tokom solističke karijere publici podario albume poput „Ljubav je ka i cvit“, „Odriši mi dušu“ ili one čiji naslov sabira sve njih: „Dalmacija, more, ja i ti“.

 

Splitski kantautor Tedi Spalato prepoznatljiv je kompozitor, pesnik, ali i vrstan svirač dalmatinske šansone. Poput Meri Cetinić, Olivera Dragojevića i drugih, Spalato svoje prve profesionalne korake pravi u grupi „More“ sa kojom nastupa do sredine osamdesetih, da bi se u poptpunosti posvetio sopstvenom pečatu u prebogatoj riznici pesama sa Jadrana. Veran Splitskom festivalu, Spalato je i ponosni vlasnik tri nagrade „Porin“, uz istaknute pesme kao što su „Dobro ti more bilo“, „Lipote gladan, ljubavi žedan“ ili „Konoba“, čuveni duet sa Meri Cetinić.

Povezana vest:  Popularni  pop-rock pevač poručio regionu: Dosta je

 

Gorana Karana već odavno nije potrebno posebno predstavljati beogradskoj publici, budući da je kod ovdašnje publike popularni Splićanin, a po rođenju i Beograđanin, poslovično dobro gostoprimstvo uzvraćao još boljim koncertima. U saradnji sa proslavljenim splitskim kompozitorom Zdenkom Runjićem, već sa prvim albumom „Kao da te ne volim“ Karan postiže platinasti tiraž uz nekoliko prestižnih festivalskih nagrada, višestruke koncerte širom nekadašnje Jugoslavije i nastupom na Pesmi Evrovizije. Hitovi „Vagabundo“, „Pristajem na sve“, „Bijele zastave“ i brojni drugi svrstali su Karana ravnopravno među neke od svojih najvećih uzora.

Povezana vest:  Exitov Life Stream lansiran sjajnim panelom i emotivnim nastupima samog vrha svetske i regionalne elektronske scene

 

Bez obzira što solisti vode svoje muzičare, teško je zamisliti koncert dalmatinskih pesama bez autentičnih klapa kao što su Kampanel ili Kumpanji, koje će 12. decembra u Sava centru publiku povesti sa sobom u pravu primorsku feštu. Tako momci iz Klape Kampanel za sebe vole da kažu: „Dobro pivamo i sviramo. To znamo. Znamo i da puno drugih dobro pivaju i sviraju. Svi koji guštaju u svojoj pismi su dobri. Mi puno guštamo“. I Klapa Kumpanji pored dominantnog vokalnog izvođenja nastupaju uz mandoline kojima su slavili nagrade na najznačajnijim primorskim festivalima, ali i mnoga slavlja pretvarali u prave festivale, kao što će to učiniti i sa velikim koncertom dalmatinskih pesama u Sava centru.