Uticajan elektronski dvojac iz Londona, Mount Kimbie, pioniri post-dubstep-a, nastupiće u petak 28. juna, među zidinama kultne Barutane, u okviru HiddenBg x Blender specijala.

Reč je o muzičarima za kojima izgara čitava njihova generacija, sastavu koji je drastično promenio elektronsku muziku i direktno je odgovoran za novi talas dubstep-a krajem dvehiljaditih, a koji je nakon toga doživeo i prodor u pop kulturu.

Tokom karijere od jedne decenije, Mount Kimbie su objavili tri veoma uspešna albuma, koji su postigli veliki uspeh kod publike i muzičkih kritičara i imali pregršt koncertnih turneja širom sveta, na kojima su utemeljili vodeću poziciju na internacionalnoj elektronskoj sceni.

Od anonimnih muzičara do trendsetera u dubstep-u, Mount Kimbie, probili su se u svega pola godine. Njihovi prvi EP-jevi „Maybes“ (2009) i „Sketch on Glass“ (2009) sa žestokim gitarskim riffom i fragmentiranim vokalima promenili su tadašnja pravila dubstep-a, i izdvojili se od svega što se u tom trenutku nudilo u muzičkom svetu, dok su sa prvim albumom „Crooks & Lovers“ (2010) dospeli među sam vrh elektronske muzike. Usledila je serija uspešnih saradnji sa The xxJames-om Blake-om, King-om Krule-om, Micachu-om, kao i nastupi na Warehouse Project-u, Outlook-u, Bestival-u, Dimensions-u, Field Day-u, ADE-u. Remiksovali su The xxFoalsThe Big PinkKelis i Andreya-u Triana-u. Mount Kimbie postaju ključni artisti za jednu čitavu generaciju klabera.

Povezana vest:  Električni orgazam, SARS, Zemlja gruva na Špancir festu

Nakon brilijantnog izdanja „Love What Survives“ (2017) za Warp Records, usledila je turneja tokom koje su nastupili i na Pitchfork Music festivalu, Primavera Sound festivalu, Field Day– u i Electric Picnic-u. Ovaj album uvršten je među najbolja izdanja 2017. godine, a sa njega se posebno izdvaja „Blue Train Lines“, pesma za koju je vokale uradio King Krule.

Posle turneje usledila su dva remiks EP-ja singlova sa albuma „Love What Survives“ koje su uradili techno ikone Nina Kravitz, Marcel Dettmann, Gerd Janson i Ellen Allien.

Mount Kimbie odigrali su značajnu ulogu u kreiranju nove forme u elektronskoj muzici. Njihov uticaj proteže se daleko izvan tog pravca, poznati su po unikatnom mešanju žanrova, a na Kalemegdansku tvrđavu donose jednu sasvim drugačiju muzičku dimenziju – Mount Kimbie će u specijalnom di-džej setu demonstrirati bogatstvo njihovog jedinstvenog zvuka.

Povezana vest:  Ejmi Vajnhaus se izjasnila krivom za napad

Njihovi setovi razvili su veoma značajnu reputaciju tokom ovih deset godina. Oni nude brz pogled u različite muzičke uticaje i avangardni ukus ovog sastava, kroz raznovrsne forme elektronske muzike, konstantno eksperimentišući sa atmosferičnim klupskim numerama.

Ograničeni kontingent ulaznica je dostupan po promo ceni od 690 dinara na svim prodajnim mestima Ticket Vision-a i Gigs Tix-a.

Povezana vest:  Let 3 omađijavaju Novi Sad i Niš