005 BajagaIzašao CD boks set Bajaga i Instruktori

 

Bajaga i Instruktori objavili su za PGP RTS svoj prvi CD boks set u preko 25 godina dugoj karijeri, koji sadrži remasterizovana prva četiri albuma – „Pozitivna geografija“, „Sa druge strane jastuka“, „Jahači magle“ i „Prodavnica tajni“.

 

Promociju boks seta uz prisustvo Momčila Bajagića-Bajage PGP RTS je najavio za sredu 8. decembra u sedištu Radio-televizije Srbije u Beogradu (Takovska 10) od 13:00.

 

Prva tri albuma su se u remasterizovanom obliku na CD-u već pojavila pre godinu dana zahvaljujući Long Play-u, koji ih je poklanjao uz ulaznice za prednovogodišnja tri koncerta u beogradskom Sava centru, gde su Bajaga i Instruktori proslavljali 25 godina rada.

 

Posle kultnog optimističnog prvenca „Pozitivne geografije“ (1984), drugi album „Sa druge strane jastuka“ (1985) je Bajagu sa hitovima „Zažmuri“, „20. vek“ ili „Ti se ljubiš“ doveo na sam vrh jugoslovenske pop i rok scene, dok je treći „Jahači magle“ (1986), predstavio Bajagu i Instruktore u možda zvučno najraskošnijem i najrasviranijem izdanju.

 

Novina boks seta je prvi put objavljivanje na CD-u remasterizovanog četvrtog albuma „Prodavnica tajni“ (1988), prelomnog izdanja Bajage i Instruktora sa hitovima poput „Plavi safir“, „Gore dole“, „Ruski voz“, „Godine prolaze“…

 

Autor dizajna boks seta je Long Play-ov saradnik Vuk Popadić. Za digitalizaciju i remasterizovanje sva četiri albuma bio je zadužen Piece of Cake Studios iz Zagreba i njegov tim Nikola Uršić, Igor Pintarić, Damir Begović i Bojan Kotzmuth.

Povezana vest:  Porodica i prijatelji misle da Justin mora na odvikavanje od droge i alkohola

 

Bajaga i Instruktori o boks setu:

 

„Pozitivna geografija“

 

„Ne znam da sam se i jednom albumu radovao kao tom prvom. Čekaš ga i pripremaš čitav život, a već za drugi imaš samo godinu dana. Prvi album je najlakše napraviti. Ako za prvi nemaš ideja, nećeš ih imati ni na sedmom. Možda nemaš iskustvo u zanatskom smislu, da bude sve savršeno, ali debi album ima draž što je sniman u kući, ovamo i onamo. U principu ne bih ništa menjao od mojih snimaka. Ono što mi se ne dopada, ne znam kako bih sada uradio bolje. ‘Pozitivna geografija’ je odlična slika tog vremena. Sve pesme su bile kao neka putovanje. „Tamara“ kao Rusija, pa „Kosooka“, „Mali slonovi“ (sa stihovima) od „Cejlona do Burme“, pa „Berlin“. Ispalo je da stvarno tu ima geografije a da je čitav stav pozitivan. Mislim da je to super bio naslov“ – Bajaga.

 

„Sa druge strane jastuka“

 

„Mislim da je ‘Sa druge strane jastuka’ dobro ime za album. Tu su sve ljubavne pesme nekako kao sa druge strane jastuka kad zaspiš. Ime albuma treba da ima nešto što može da poveže i ostale pesme. ‘Zažmuri’ je prva pesma sa kojom sam bio potpuno zadovoljan atmosferom. U stvari je to vrlo jednostavna pesma. Između ljubavne pesme i uspavanke. I danas mislim da je ‘Dobro jutro džezeri’ jedan od naših najboljih snimaka. Ne tehnički, već se potrefila atmosfera i ton, tu ne bih promenio ništa. Ne samo ton već i ko je koliko udaljen od mikrofona! Sa tim albumom razvalili smo, totalno! Toliko da smo dobili sve nagrade, album godine, pesma godine…To su oni najbolji trenuci kad loše stvari preokreneš u dobre. Napustio sam Riblju Čorbu, najpopularniji bend i najplaćeniji, a napravio sam bend koji je isto tako razvaljivao. Na ‘Jastuk’ gledam kao na prvi veliki, uspešan album. Taj period sa “Jastukom” je bio još lep pred treći album, kad je stigla abnormalna popularnost i kad nisi mogao da otvoriš frižider a da nas ne vidiš“ – Bajaga.

Povezana vest:  Festival na Dunavskom ostrvu – 600 sati muzike

 

„Jahači magle“

 

„‘Jahače magle’ smo snimali 500 sati. Zvuk je možda bio najbolji, sa velikim basom i bubnjevima, uz gomilu muzičara. Snimili smo rif za ‘300 na sat’, to je čuo sef PGP RTB-a Stanko Terzić koji inače nije

voleo rok muziku preterano, i rekao: ‘Ovo će u 600.000 da ode!’ Što je bilo nemoguće, ne znam da li su toliko narodnjaci prodavali. Meni je to bilo veliko opterećenje. Album ‘Jahači magle’ se nije toliko prodao. Bio sam klinac i osećao sam priličan pritisak od velike frke koju smo napravili kao bend. Bili smo strašno interesantan bend za medije i u Beogradu nam je svako svraćao u studio da vidi šta radimo. To nas je prilično remetilo u radu, a meni je to bio veliki pritisak“ – Bajaga.

Povezana vest:  "Ljubičice" ponovo na muzičkoj sceni - novi singl i spot "Opet"

 

„Faktički prva ploča gde sam u statusu člana benda su ‘Jahači magle’…Od kako slušam remastere otkrivam kako ima divnih trenutka, posebno na ‘Jahačima magle’! Čuje se svašta, dugo ih nisam slušao i baš sam se prijatno iznenadio, posebno zvukom, produkcijom…mada smo znali i onda da će biti odlična ploča, jer smo je radili natenane u idealnim uslovima. Ima sjajnih momenata, posebno ‘442’…“ – klavijaturista Sasa Lokner.

 

„Prodavnica tajni“

 

„Mislim da je ‘Prodavnica’ sigurno jedan od tri naša najbolja albuma. Ima ljudi koji mi kažu najbolji je prvi album, ima ‘Limene trube’ i ‘Berlin’. Svako voli svoj prvi album, ali ja smatram da su ‘Sa druge strane jastuka’ i ‘Jahači magle’ autorski jači. Što se tiče ‘Prodavnice tajni’, to je jedini naš album sa kojeg sve pesme sviramo i danas. Gomila pesama koje ne možemo da zaobiđemo. Potpuno sam zadovoljan kako je taj album urađen. To je album na kome bi danas najmanje menjao. Zapravo, ne bih menjao ništa“ – Bajaga.

 

„Lično jako volim ‘Prodavnicu tajni’. To je naš netipičan album i meni nekako emotivno najbliži…U Bajaginoj muzici nešto postoji što se dopada ljudima svih uzrasta i ubeđenja“ – basista Miroslav Cvetkovic-Cvele.