Nisville_1Nišville uz komšije protiv predloga GUP-a Niša

 

Nišville jazz festival se pridružuje opravdanim protestima svojih komšija i zajedničkoj peticiji tri grupe građana Bulevara Zorana Đinđića (između Vojne bolnice i Stomatološkog fakulteta) da konačno ostvare svoja elementarna ljudska prava, uskraćena još 1953. godine, koja su ponovo ugrožena predlogom rešenja novog Generalnog urbanističkog plana Niša za period od 2010. do 2025. godine.

Nišville smatra da je interes građana iznad javnog interesa  ako on nije praćen adekvatnom zakonskom regulativom i da su ove tri grupe građana diskriminisane u odnosu na četvrtu grupu (kuće preko puta Hitne pomoći) kojoj je priznato pravo da posle 57 godina konačno  legalizuje svoje objekte. Iako je primedbe ove tri grupe građana podržao i usmeno i pismeno odgovorni urbanista na javnoj raspravi 10. februara 2010. godine pred 300 svedoka u Skupštini grada Niša,  Komisija za planove je povredila zakonsku regulativu jer nije uzela u obzir stručni stav odgovornog urbaniste da tu „nije predviđena izgradnja zdravstvenih kapaciteta u dugoročnom periodu i da građanima treba dozvoliti stambeno poslovnu izgradnju“, dajući prednost nedefinisanom republičkom interesu nad interesom građana Niša. Komisija je postupala samo na osnovu običnog dopisa-zahteva Kliničkog centra Niš da želi prioritet nad prostorom koji predstavlja privatnu imovinu građana, a pri tom zahtev nije potkrepljen nikakvom dokumentacijom u skladu sa zakonskom regulativom. Naprotiv, prethodno se izjasnio da će Urgentni centar graditi na svojoj, već raščišćenoj parceli.

Povezana vest:  MTV BUZZ – KE$HA „C'MON"

Nišville se nada da Gradsko veće neće dozvoliti podvajanje pojedinih grupa građana u odnosu na druge sa istim problemom, odnosno, da će  ispoštovati stav struke. Ovakva odluka Gradskog veća poštedela bi i gradski budžet nepotrebnih troškova sudskih procesa i raseljavanja građana, a sve u korist republičke ustanove (Klinički centar) koja nema jasnu viziju šta bi sa tom površinom i nije na zakonit način iskazala javni interes za njom. Direktor Kliničkog centra se već izjasnio  da je dobijeni kredit od 30 miliona strogo namenski, odnosno, da se ne sme koristiti za raseljavanje.

Povezana vest:  Koncert Kajli Minog na gej paradi u Madridu

Ovaj deo Bulevara Zorana Đinđića je ekskluzivna lokacija, pa bi grad poštujući stav struke i davajući mu  status stambeno-poslovnom oblasti, mogao  dodatno uvećati svoj budžet kako kroz legalizaciju postojećih objekata, tako i izdavanjem novih dozvola i ubiranjem komunalnih i ostalih prihoda.

Nišville je takođe diskriminisan takvim stavom Komisije za planove, zbog nemogućnosti da legalizuje svoje poslovne prostorije koje su dugogodišnja direkcija festivala i svojevrstan spomenik gradske kulture u kome se godinama održavao oficijelni džem sešn festivala, pa će se i zaposleni u Nišvilu pridružiti svojim komšijama u uličnim protestima u zaštitu ljudskih prava – kako i dalje ne bi bili građani drugog reda bez prava raspolaganja svojom imovinom za koju imaju legalne dozvole iz tridesetih godina prošlog veka.

Povezana vest:  Aleksandra Kovač preuzima MTV