Nominacije za nagrade Brit
Florence_and_ the_MachineGrupa „Florens end d Mašin“ (Florence and the Machine) i pevačica Lejdi Gaga (Lady) dvoje su od pet izvođača koji su dobili po tri nominacije za nagrade Brit, objavio je BBC News.
Lejdi Gaga, koja je najprodavaniji izvođač prošle godine u Velikoj Britaniji, nadmetaće se za nagrade za najbolju stranu pevačicu, debitantkinju i album.
„Florens end d Mašin“ nominovani su u kategoriji najbolji britanski debitant, pevačica i album.
Po tri nominacije dobili su i Lili Alen (Lily Allen), „JLS“ i Piksi Lot (Pixie Lott).
Grupa „JLS“ nadmetaće se za nagradu za najbolju britansku grupu sa bendovima „Douvs“ (Doves), „Frendli Fajers“ (Friendly Fires), „Kasabijan“ (Kasabian) i „Mjuz“ (Muse).
Robi Vilijams (Robbie Williams), koji će dobiti specijalnu nagradu za doprinos muzici, nominovan je za najboljeg britanskog pevača, što je nagrada koju je do sada u karijeri dobio četiri puta.
Pored njega, za to priznanje nadmetaće se Kalvin Haris (Calvin Harris), Dizi Raskal (Dizzee Rascal), Mika i Paolo Nutini.
Nutinijev album „Sunny Side Up“ nominovan je za najbolji britanski album, kao i albumi „Florens end d Mašin“ (Lungs), Dizija Raskala (Tongue ‘N’ Cheek), „Kasabijan“ (West Ryder Pauper Lunatic Asylum) i Lili Alen (It’s Not Me, It’s You).
Lili Alen je dobila i nominacije za najbolju pevaccicu i najbolji singl (The Fear).
Džej-Zi (Jay Z) i „Blek Ajd Piz“ (Black Eyed Peas) dobili su nominacije za najbolji strani album, za albume „The Blueprint 3“ i „The E.N.D.“, zajedno sa Lejdi Gagom (The Fame), debitantima „Empajer of d San“ (Empire of the Sun) (Walking On A Dream) i eksperimentalnim rok bendom „Animal Kolektiv“ (Collective) (Merriweather Post Pavilion).
Za priznanje za najboljeg stranog pevača takmiče se Sisik Stiv (Seasick Steve), Brus Springstin (Bruce Springsteen), Eminem, Džej-Zi i Majkl Buble (Michael).
Rijana (Rihanna), Lejdihok (Ladyhawke), Nora Džons (Norah Jones), Lejdi Gaga i Šakira (Shakira) nominovane su za najbolju stranu pevačicu.
Povodom 30 godina dodele Brit nagrada, uvedene su dve nove kategorije, najbolji nastup u poslednjih 30 godina i najbolji britanski album u poslednjih 30 godina.
U prvoj od te dve kategorije su, pored ostalih, nominovani Majkl Džekson (Michael Jackson) i njegovo izvođenje pesme „Earth Song“ 1996, Kanje Vest (Kanye West) i „Gold Digger“ iz 2006, i Tom Džons (Jones) i Robi Vilijams i njihovo izvođenje muzike iz filma „The Full Monty“ 1998.
Nominacije za najbolji britanski album u poslednje tri decenije dobili su „Koldplej“ (Coldplay), Dajdo (Dido), „Dajer Strejts“ (Dire Straits) i „Oejzis“ (Oasis).
Za najbolju britansku pevačicu nominovane su „Florens end d Mašin“, Bet For Lessiz (Bat Lashes), Leona Luis (Lewis), Lili Alen i Piksi Lot (Pixie Lott).
Nagrade Brit biće dodeljene 16. februara u Areni Erls kort (Earls Court) u Londonu.

Povezana vest:  Dodela Naxi Zvezda 2023: Veče emocija i najbolje domaće muzike