Privredni apelacioni sud ukinuo je privremenu meru zabrane korišćenja oznake „EKV“ u nazivu konkursa „EKV: Tvoja pesma“, koji su realizovale kompanije Mascom i Tin Drum Music. Ovo je prvi, ali izuzetno važan korak, ka ispravnom okončanju spora koji je pokrenula Zadužbina Milana Mladenovića protiv naših kompanija, a sve u cilju sticanja monopola u korišćenju naziva grupe Ekatarina Velika i skraćenice EKV.
Podsećamo da je konkurs „EKV: Tvoja pesma“ isključivo dobronamernog karaktera, te da je usmeren ka pružanju pomoći muzičkim umetnicima kojima je aktuelna pandemija praktično ukinula mogućnost da rade i zarade, uz istovremeno stimulisanje njihove kreativnosti i stvaralaštva. Shodno tome, ovakav vid opštekorisnog delovanja ne može se sprečiti pozivanjem na navodnu zaštitu žiga, budući da nema nikakve veze sa prometom roba i usluga na koje se žigovno pravo isključivo odnosi.
Motive koji stoje iza samoinicijativne registracije oznaka „Ekatarina Velika“, „EKV“, ali i imena i prezimena „Milan Mladenović“, kao da su u pitanju nekakve robe i usluge, možemo samo da naslutimo. Međutim, ono što je sada već sasvim izvesno i što ohrabruje jeste činjenica da zakon i sud neće dozvoliti zloupotrebe koje se kriju iza navodne zaštite prava.

Povezana vest:  Stereo i Palma u beogradskoj „Fabrici“