Sada već tradicionalno, po deveti put, kolektiv Femix otvara konkurs za Femiksetu 9, jedinstvenu muzičku kompilaciju na našim prostorima.

Femikseta je godišnja kompilacija pesama kompozitorki, kantautorki i bendova iz Srbije. Ova kompilacija biće deveta u nizu, prateći prethodnih osam izdatih u periodu 2010-2020. godine. Budući da predstavlja isključivo kantautorke i/ili bendove u kojima je prisutno žensko autorstvo na nivou teksta i/ili muzike, ovo je jedinstven projekat na domaćoj aktivističkoj i muzičkoj sceni. Sva prethodna izdanja možete poslušati na Bandcampu.

Povezana vest:  Grupa Slipnot ne sprema novi album, tvrdi njen vođa



Učešće na ovogodišnjoj Femikseti ne podrazumeva samo objavljivanje pesme na kompilaciji, već dodatnu medijsku i radijsku promociju svih učesnica i učesnika, učešće na ovogodišnjem Femix Festu, edukativna predavanja o muzičkom biznisu za sve učesnice i učesnike, kao i podršku za dalji potencijalni rad sa domaćim izdavačkim kućama.

Konkurs je otvoren od 15. januara do 5. februara, a selektorski tim čine Ana Janković (Stray Dogg), Ana-Marija Cupin i Milena Milutinović (Repetitor) i Katarina Mitić (Femix). Za originalni dizajn ovogodišnjeg izdanja zadužena je dizajnerka Anđela Janković.

Povezana vest:  Musicology Barcaffè Sessions tokom leta na Kalemegdanu

Da bi učestvovala na kompilaciji, pesma mora biti autorsko delo kantautorke, autorke instrumentalne muzike, ili benda sa ženskim autorskim učešćem u kreiranju teksta i/ili muzike, iz Srbije. Bend ili autorka može da bude predstavljena jednom pesmom na kompilaciji, trajanja do 5 minuta, bilo kog žanra, ukoliko ne zagovara netrpeljivost i nasilje. Pesma treba da bude snimljena u periodu od 1. januara 2020. godine do sada, studijski, softverski, ili uživo. Ukoliko je pesma već izdata, bilo bi dobro da se autori i autorke konsultuju sa izdavačem oko procedure i uslova objavljivanja i na Femikseti 9.

Povezana vest:  Večeras polufinale tribjut i kaver bendova Demo Mastersa

Više detalja o uslovima konkursa svi zainteresovani mogu pročitati na sajtu femix.info.

Izdanje Femiksete 9 podržao je Princ Claus fond za kulturu i razvoj, a rad FEMIX-a dugoročno podržava međunarodni fond Mama Cash. Nova Femikseta ponovo se objavljuje u partnerstvu sa nezavisnom internacionalnom organizacijom Freemuse koja zagovara slobodu umetničkog izražavanja.