guitar_art_na_kolarcu12. Gitar Art festival od 8. do 13. februara

 

Ovogodišnji 12. međunarodni festival gitare Gitar Art održaće se pod sloganom „Inside“ od 8. do 13. februara u Kolarčevoj zadužbini i Sava centru, najavljeno je danas na konferenciji za novinare.

Osnivač i direktor Gitar Arta Boško Radojković kazao je da se festival, posle nekoliko godina „izleta“ u druge oblasti i masovnih koncerata u Beogradskoj areni, vraća svojim korenima – klasičnoj gitari.

„Koncept ovogodišnjeg festivala je povratak klasici, od šest koncerata četiri će biti u Kolarčevoj zadužbini a dva u Sava centru i čak pet koncerata biće klasična gitara“, kazao je Radojković.

Povezana vest:  Dragačevski sabor trubača od 8. do 14. avgusta



Festival će svečano otvoriti 8. februara kvartet Los Romero, slavnog gitariste Pepea Romera koga se publika u Srbiji seća sa Gitar Art festivala 2007. godine.

U Kolarčevoj zadužbini 9. februara održaće se dva koncerta: prvi put na Gitar Artu nastupiće kineska gitaristinja Ksuefej Jang, zatim naš gitarista Ognjen Grčak a na drugom koncertu iste večeri, neobični duo, lautista Edin Karamazov i violinista Stefan Milenković koji će takođe prvi put svirati u ovom sastavu.

U Sava centru 10. februara gala koncert klasične muzike održaće kvartet Los Romero i Divas (četiri soprana iz Italije, prateća grupa slavnog tenora Andrea Bočelija), naš Simfonijski orkestar Serbica Camerata pod dirigentskom upravom Marčela Rota.

Povezana vest:  My Bel Dance Arena predstavlja: Sven Väth 10. aprila u Beogradu

Prvi put na Gitar Artu nastupiće Mariza, autentični predstavnik portugalske gitare, koju naša publika već dobro poznaje sa prethodnih nekoliko gostovanja u Beogradu. Mariza će promovisati svoj novi album na kome se posle tri godine vraća izvornom fadu.

Radojković je kao posebnu „poslasticu“ najavio koncert čuvenog brazilskog kompozitora, pijaniste i gitariste Egberta Žismonta, u svetu poznatog po neobičnom stilu sviranja na desetožičanoj, dvanaestožičanoj i na četrnaestožičanoj gitari.

Egbert će na koncertu 12. februara u Kolarčevoj zadužbini sa svojim sinom, gitaristom Aleksandrom, održati koncert za ljubitelje džeza, Brazila i improvizacije.

Povezana vest:  BELGRADE BEER FEST 2014, 13-17. avgust, Ušće, 50 Bendova uz 50 Pivskih brendova

Festival će 13. februara, na Kolarcu, zatvoriti naš Darko Karajić i Roman Vijazovski iz Ukrajine, solo gitare, a na drugom koncertu završne večeri nastupiće Anđelo Diziderio sa svojim „Furiozo kvartetom“.

Na prvoj konferenciji za novinare predstavljen je i novi saradnik Gitar Arta, pevač i kompozitor Vlado Georgiev koji je ove godine zadužen za kvalitet zvuka.

On je ispred produkcijske kuće „VG-Art“, studija „Barba“ i tima eksperata za zvuk, svetlo i video najavio da će ove godine u dobrom zvuku uživati izvođači i publika.