Marija Maglov ispred Vagnerovog pozoristaPrijavljivanje za stipendije fondacije „The State of Exit“ do 1. februara

 

Fondacija „The State of Exit“ u saradnji sa kompanijom Carlsberg Srbija po drugi put dodeljuje 25 stipendija u iznosu od 500 eura za studijska putovanja u inostranstvo, studentima osnovnih, master i doktorskih studija Univerziteta u Novom Sadu. Konkurs, koji je otvoren 15. decembra 2010, trajaće još svega dve nedelje, do 1. februara, a mogu da se prijave studenti koji planiraju putovanja u cilju ličnog usavršavanja, i to za aktivnosti koje će se realizovati do kraja 2011. godine.

Milivoje Krvavac, student biologije na Prirodno-matematičkom fakultetu Univerziteta u Novom Sadu bio je među prvih 25 stipendista „The State of Exit“ Fondacije koji su predstavljeni na otvaranju Exit festivala 2010. Stipendiju za studijsko putovanje u iznosu od 500 eura iskoristio je za nastavak ekspedicije na Šri Lanci, gde je u saradnji sa kolegama iz celog sveta učestvovao u otkrivanju nove životinjske vrste. Pored toga, napravio je seriju fotografija o ugroženim vrstama i dva naučno-dokumentarna filma koje namerava da promoviše 2011. godine.

Povezana vest:  KONCERT TAP 011, POČINJE PRODAJA ULAZNICA

Marija Ratancic cetvrta slevaPored njega, stipendiju je iskoristila i Marija Ratančić, studentkinja pete godine Filozofskog fakulteta u Novom Sadu, odsek engleski jezik. Ona je letos pohađala Njujorško-petrogradski institut,  internacionalnu letnju školu u Petrogradu koja se bavi kognitivnim i kulturološkim studijama: „Ova letnja škola je bila baš ono što mi je trebalo. Popunila je rupe u osnovi koju sam imala i pružila mi neophodnu praksu u grani lingvistike koja kod nas još uvek nije dovoljno razvijena, generativnoj sintaksi. Njujorško-petrogradski institut mi je pokazao nove mogućnosti: dobila sam neke ideje koje planiram da razvijem, a poznanstvo sa predavačima omogućilo mi je lakši pristup njihovim člancima, te otvorio vidike za nastavak studija.“

Marija Maglov, studentkinja 3. godine muzikologije na Akademiji umetnosti u Novom Sadu, muzički departman, provela je letnji raspust u malom nemačkom gradu Bajrojtu, na Festivalu mladih umetnika, gde se više od jednog veka održava festival Riharda Vagnera. O svom iskustvu kaže: „Meni je boravak u Bajrojtu, omogućen zahvaljujući stipendiji State of Exit fondacije, bio višestruko značajan, pre svega zato što sam bila praktikant na tako značajnom festivalu kao što je Festival mladih umetnika. Takođe sam imala priliku da posetim Vagnerov festival, što mi je dragoceno kao muzikologu, a naročito mi je korisno što sam pohađala kurs jezika i imala prilike da i svakodnevno koristim strane jezike, nemački i intenzivnije, engleski.“

Povezana vest:  Forbs: Madona najplaćenija poznata ličnost na svetu

Oni i njihove kolege uspešno su realizovali svoja učešća na 25 različitih međunarodnih naučnih projekata, seminara, radionica i kampova.

Za sve studente koji sada žele da učestvuju u  potrebno je da  u online aplikaciji na sajtu Exitfest.org pošalju biografiju, radna i volonterska iskustva, dodatne aktivnosti i edukaciju, preporuku profesora kao i motivaciono pismo za željeno putovanje. Uslovi koje studenti treba da ispune da bi konkurisali za stipendije su da su studenti Univerziteta u Novom Sadu, da su tokom studija ostvarili prosek veći od sedam, kao i da putovanje za koje apliciraju ostvare u navedenom roku.

Povezana vest:  Psaj se izvinio zbog anti-američkih pesama

Program pojedinačnog stipendiranja Fondacije „The State of Exit“ započet je 2010. godine u saradnji sa Univerzitetom u Novom Sadu i kompanijom Carlsberg Srbija, sa ciljem da se pomogne talentovanim studentima, progresivnim mladim ljudima koji žele da u inostranstvu steknu nova radna i obrazovna iskustva na stručnim praksama, seminarima, konferencijama i kroz druge vidove saradnje sa različitim međunarodnim institucijama i organizacijama.

Fondacija „The State of Exit“ razvija i programe finansiranja studentskih projekata iz oblasti ekologije, razvoja kritičkog mišljenja, unapređenja studentskog života i razvoja preduzetništva, koje su, u ovom trenutku, od izuzetnog društvenog značaja za našu sredinu. Stipendiranje ovih projekata počeće već u prvoj polovini 2011. godini.