Zahvaljujući uspešnoj masovnoj vakcinaciji, američke savezne države Teksas i Misisipi ukinule su epidemiološke mere protiv širenja virusa korona. Ne samo da nošenje maski više nije obavezno, već su dozvoljena okupljanja u koncertnim i sportskim dvoranama, sa 100 odsto kapaciteta, i bez ikakvih dodatnih ograničenja.  Ove odluke dolaze neposredno nakon izjave Majkla Rapina, izvršnog direktora najveće globalne koncertne korporacije Live Nation, da su veliki američki koncerti veoma blizu povratku. On je naveo i da se u narednom periodu očekuje dobijanje zelenog svetla za koncerte sa 75-100 odsto kapaciteta u celoj zemlji.

Guverner države Tekas Greg Ebot je nakon izdavanja izvršne naredbe GA-34 izjavio: „Potpunim otvaranjem Teksasa moramo sada učiniti više na obnavljanju sredstava za život i vraćanju normalnosti za sve Teksašane„, dok je Guverner Misisipija Tejt Rivs na Tviteru napisao: „Mere koje ograničavaju ljudske živote su najgore, ali su bile neophodne. Međutim, one moraju da nestanu najranije moguće“. Guverner je dodao da su se brojevi novih slučajeva zaraze koronavirusom i hospitalizovanih u toj državi „strmoglavili“, da se masovna vakcinacija uspešno odvija, i da se zbog toga u toj državi ukida obaveza nošenja maski, dok će „preduzeća moći da rade u punom kapacitetu, bez ikakvih pravila nametnutih od države„.

Povezana vest:  Novo Željkovo iznenađenje: “Su Amor Me Vencio” - kao duet

Uz ove dve države, situacija se ubrzano popravlja i u drugim delovima SAD-a. Ajova i Montana nedavno su ukinule obavezu nošenja maski, dok Masačusets u potpunosti ukida ograničenja kapaciteta za ugostiteljske objekte, i omogućava otvaranje koncertnih mesta sa 50 odsto kapaciteta.

Velika Britanija gleda ka kraju epidemije. Nakon objave premijera Borisa Džonsona o četiri faze otvaranja Velike Britanije, prema kojima će sredinom maja biti vraćeni događaji do 10.000 ljudi, a od 21. juna biće ukinute sve mere, što će omogućiti održavanje festivala i koncerata u punim kapacitetima, prodaja ulaznica za mnoge događaje doživela je do sada neviđen porast. U svega nekoliko dana rasprodat je niz velikih festivala koji su potvrdili održavanje tokom leta, među kojima su: Eastern Electrics, Field Day, Reading & Leeds, Creamfields i Boomtown. 

Talas optimizma ogleda se i najavljenim turnejama mnogih velikih izvođača po Americi i Evropi. Backstreet Boys, Justin Beiber, Guns’n’Roses, Rage Against The Machine, Green Day, Alicia Keys, John Legend, Maroon 5, Motley Cure, Def Leppard, Tame Impala, The Weeknd, Harry Styles samo su neki od izvođača čije su serije nastupa planirane već od juna, a kompletni datumi objavljeni su na njihovim službenim veb stranicama.

Povezana vest:  Novi album grupe "Placebo" u septembru, turneja u novembru

Izraelu, vodećoj zemlji po stopi vakcinacije u svetu, gradske vlasti Tel Aviva dozvolile su okupljanje na otvorenom do 1.500 ljudi, ali uz obaveznu potvrdu o revakcinaciji u zelenoj kovid propusnici. Ovaj dokument je osmišljen kako bi osigurao da je treći lokdaun u Izraelu ujedno i poslednji, i takođe omogućava restoranima, kafićima, hotelima, teretanama rad bez brige o fizičkoj distanci.
Paralelno s privremenim zaoštravanjem mera u Srbiji, u okviru kojih su preko godinu dana zabranjeni koncerti i festivali, u našem regionu optimistične vesti dolaze iz Hrvatske. Tamošnji Krizni štab je dozvolio muzičke događaje u zatvorenom do 250 ljudi, a na otvorenom do 500, uz najavu mogućih daljnjih popuštanja mera, ukoliko se nastavi trend pada novoobolelih.

Nakon što se Srbija smestila među vodeće zemlje sveta kada je masovna vakcinacija u pitanju, smatramo da je potrebno da Vlada Srbije donese sličan plan otvaranja po uzoru na SAD i Veliku Britaniju koji bi predvideo potpuno otvaranje zemlje pre kraja proleća ove godine. Takođe, imajući u vidu da je manifestaciona privreda jedina delatnost koja je zabranjena već skoro godinu dana, neophodno je doneti usmerene pakete finansijske pomoći ovoj najugroženijoj privrednoj grani.

Povezana vest:  Album "Bajage i Instruktora" od 6. juna na kioscima

Ovaj proglas je dio akcije „Inicijative za život domaće muzičke scene„, pokrenute od grupe pojedinaca, dugogodišnjih radnika na domaćoj muzičkoj sceni, a koju su do sada podržali većina najvećih manifestacija i organizatora događaja u Srbiji, kao i drugih aktera srpske muzičke scene.

Spisak aktera koji su podržali inicijativu: Allegretto, Arsenal Fest, Balkan Art Collaboration, Beer Fest, Bitefartcafe, Cepelin media d.o.o., Charm music, Dallas Records, DD Tickets, Event industry association, Everything, Exepro d.o.o., EXIT, Gigstix, Glitch records, GMR d.o.o. , ICPS, Jadranka Janković – freelance/202 , Kamarad produkcja, Kombank dvorana, Linia Contra, Long Play, Love Fest, Megafon muzika, Melos Estrada, Mungos, Music star, My way, Novosadski festival zanatskog piva, Odličan hrčak, Popdepresija / Zuma music, Positive music / Milen Zlatanović, Pro Division event, RS Production, RTV Sunce, Scena ASM, Showtime Experience, Skymusic, Smile production, Star produkcija, Superkoncert, SUR Bivsi, Tatjana Petrović PR Sufler, Team system hall, Team system music, Ticket vision, Udruženje klasičnih gitarista / Guitar Art Festival, Udruženje Kulturna inicijativa, UGS pro d.o.o., UPTAS, Vračar Rocks, Yugoart d.o.o.