Jasna Jovićević, džez saksofonistkinja i kompozitorka iz Srbije, je jedna od umetnica koja je pristupila sredstvima fonda „StayCreative – OstaniKreativan“ koji su osnovali britanska diskografska kuća The state51 Conspiracy i kompanija Mascom.

U nastavku predstavljanja izuzetnih umetnika čija su dela finalizovana zahvaljujući sredstvima fonda, predstavljamo vam vanserijsko ostvarenje fantastične umetnice Jasne Jovićević. Tokom maja i juna meseca digitalno će biti objavljivana njena nova ostvarenja, što će vodi izlasku kompletnog albuma „Sounding Solitude“.

Upravo će 18.maja biti objavljen prvi singl u tom nizu, reč je o numeri „Fear of the Unknown“. O ovom konceptualnom izdanju i pomenutoj kompoziciji autorka kaže:

Povezana vest:  Delta City raspevavanje uoči Evrovizije, Milan Stanković specijalan gost

„Koncept albuma su psihološke etape koje smo prolazili tokom  nekoliko meseci vanrednog stanja. Svaka kompozicija je vezana za jedan psihološki period koji smo prolazili tokom pandemije. Umetničko istraživanje se sastojalo iz nekoliko segmenata; proučavanje naučnih radova iz psihologije koji se bave metodologijama prevazilaženja gubitka, u našem slučaju iznenadne pandemije, zatim proučavanje jogičkih i budističkih tehnika meditacije koje pomažu u stanju anksioznsti, depresije, straha, izolacje i slično. Ustanovila sam šest glavnih psiholoških etapa odnosno kompozicija. Prva tema „Fear of the Unknown“ govori o panici, strahu, šoku, poricanju i iznenađenju zbog situacije u kojoj smo se našli,“ kaže Jasna Jovićević.

Povezana vest:  Dr. Dre dobija nagradu za životno delo

Takođe od danas na YouTube kanalu izdvačke kuće The state51 Conspiacy možete pogledati umetnički video rad za temu „Walking Meditation“ koji je već ovenčan mnogim nagradama (Munich Music Video Awards – Selektovan u polufinale u kategoriji umetnička muzika; Best Music Video Awards, London – Pobednik u kategoriji „Najbolja džez pesma“; IMVA, International Music Video Awards, London – Finalisti u kategoriji „Video za umetnička muziku“).

Jasna Jovićević je posle završenih studija, izvodila i osvojila nekoliko nagrada na raznim muzičkim takmičenjima. Bila je stipendista za mnoge umetničke rezidencije u Budimpešti, Njujorku, Torontu, San Francisku, Milanu, Brazilu, Indiji, Španiji, Francuskoj… Izvodila je svoja dela u saradnji sa muzičarima iz Evrope i Severne Amerike. Objavila je pet samostalnih albuma i desetak na kojima je bila saradnica. Predaje muziku i podučava jogu.

Povezana vest:  SevenSky Entertainment lansirao još jedan muzički projektil: In Vivo za manje od 24 časa zavladao striming platformama

Osnovala je i predvodi mnoge projekte koji afirmišu rodnu ravnopravnost, poput NSJO – Balkan Women in Jazz i dobitnica je nagrada za umetničke i naučne projekte. Tokom svog stvaralaštva Jasna se fokusira na interaktivni odnos između ljudskog tela i uma kroz muziku. Ona veruje da muzičari imaju odgovornost i priliku da zvučnim vibracijama i muzikom sveobuhvatno utiču delotvorno na slušalaca.

Zadržimo osmeh, stvarajmo, svirajmo. OstaniKreativan – budi OK!

PHOTO: Sabina Kojić