Koncert Električnog orgazma besplatno na internetu 

gile_elektricni_orgazamRok sastav „Električni orgazam“ povodom proslave tri decenije postojanja postavio je na sajt www.live-e.tv besplatno za skidanje video snimak čitavog prvog ovogodišnjeg koncerta održanog 2. januara u beogradskom klubu „Akademija“. 
-Video zapis koncerta sa ‘Akademije’ svi mogu da gledaju i skinu besplatno sa interneta. To je na neki način mali poklon za naše fanove povodom 30 godina benda – rekao je frontmen „Električnog orgazma“ Srđan Gile Gojković. 
Sa http://live-e.tv/files/flv_fajlovi/orgazam2010/elorg_akademija.flv, može se skinuti video snimak 84-minutnog koncerta, na kome se „Električni orgazam“ prošetao kroz sve faze karijere, od pesama nastalih 1980-81. godine „Konobar“ i „Krokodili dolaze“ do „Protiv sebe“ sa poslednjeg studijskog albuma „Harmonajzer“ (2002). 
Gojković kaže da bi na proleće „Električni orgazam“ konačno trebao da objavi novi album „To što vidiš to i jeste“, koji najavljuje kao „bitno drugačiji od svih albuma benda do sada“. 
Prvi put u karijeri „Električnog orgazma“ Gojković neće biti glavni autor muzike, već je tu dužnost podelio s klavijaturistom Ljubomirom Đukićem i gitaristom Branislavom Petrovićem Bananom. 
Novi album donosi „fuziju roka, fanka i soula“, a gitarista i pevač kaže da su se na njemu „pomešale prva faza benda gde je Ljuba sa klavijaturama bio dominantni zvuk benda, i ona posle albuma ‘Distorzija’ (1986) kad je Banana bio glavni“. 
-Njih dvojica su napravili novi spoj i kvalitet koji bend do sada nije imao – smatra Gojković. 
„Električni orgazam“ osnovan je januara 1980. godine u beogradskoj kafani ?Mornar“, na otkačenu ideju Gojkovića, Đukića i gitariste Ljubomira Jovanovića Joveca da izmisle jednokratnu predgrupu za koncert sopstvenog benda „Hipnotisano pile“. 
„Električni orgazam“ se ubrzo pokazao kao trajno rešenje za razliku od raspuštenog „Hipnotisanog pileta“. Gojkovićev bend ponudio je generacijske pesme „Zlatni papagaj“ i „Krokodili dolaze“ na ključnoj ploči jugoslovenskog novog talasa, kompilaciji „Paket aranžman“ (1981), koju su podelili sa sugrađanima „Šarlom akrobatom“ i „Idolima“. 
Posle prvenca „Električni orgazam“ (1981), bend je čak primetio uticajni engleski nedeljnik NME kao jednu od nazanimljivijih muzičkih pojava u istočnoj Evropi, a zatim je usledio kultni psihodelični „Lišće prekriva Lisabon“ (1982) i album obrada na engleskom jeziku „Les Ćansones Populaires“ (1983). 
Po odlasku Đukića i kraja prve postave, Gojković i bubnjar Goran Cavajda Čavke, uz novopridošlog Petrovića i basistu Zorana Radomirovića Švabu, reanimiraju bend i snimaju hvaljene albume „Distorzija“ (1986) i živi „Braćo i sestre“ (1987), a potom „Letim sanjam dišem“ (1988), sa svojim najvećim hitom „Igra rokenrol cela Jugoslavija“. 
Pauzu u radu bend prekida u najgore mogućem trenutku, u ratom i sankcijama ispunjenim devedesetim, sa simbolično nazvanim albumom „Seks, droga nasilje i strah/Balkan horor rok“ (1992) i potom dvostrukim „Zašto da ne“ (1994). 
Tokom 30 godina „Električni orgazam“ je pretrpeo brojne promene postave, gubitak zaštitnog znaka bubnjara Čavketa (1962-1997), uspeo je da izdrži sve teškoće bavljenja muzikom u turbulentnoj zemlji kakva je Srbije, i kao jedino preživelo ime beogradskog novog talasa stigao je do statusa velikog benda. 
-Meni je neverovatno da je bend zamišljen od danas do sutra napunio 30 godina! To je jako dug period i bilo je raznih uspona i padova, čak perioda na granici da raspustimo bend. Ali, kao da bend sam to nije dozvoljavao. Dođeš do najnižeg trenutka u karijeri, a opet se nešto desi pozitivno što ti da snagu i volju da nastaviš dalje – kaže Gojković. 

Povezana vest:  Novi hit Jasona Derula