Sinoć, u Ustanovi kulture “Vuk“, održana je tradicionalna manifestacija GODUM, na kojoj su bile dodeljene godišnje nagrade Udruženja muzičara džeza, zabavne i rok muzike Srbije.

Odmah na početku manifestacije predsednik Udruženja Ivan Ilić dao je uvodnu emotivnu reč i podsetio se kolega koji su izgubili život u toku 2020. godine. “U proteklih godinu dana nas je napustio veliki broj kolega i stvaralaca, velikih i značajnih umetnika, a ovom prilikom bi hteli da ih se prisetimo i da im se još jednom zahvalimo za pesme svojih duša koje su podelili sa nama. Neka im je večna slava i hvala!  Večeras nećemo puno pričati, jer je glavni fokus na proslavi i dodeli nagrada. U čast našeg prerano preminulog predsednika Upravnog Odbora, dragog prijatelja i kolege Miroslava Miše Aleksića, a u želji da prepoznamo doprinos koji je ostavio svojim radom u Udruženju i muzici uopšte, od ove godine nagrada za Nove snage će nositi njegovo ime.” istakao je na početku Ivan Ilić, predsednik Udruženja muzičara džeza, zabavne i rok muzike Srbije.

Photo: Mateja Stanisavljević/ATA Images

Kao i prethodnih godina, Uruženje muzičara je dodelilo priznanja kolegama, koji su na najbolji način doprineli razvoju muzike u oblasti jazza, zabavne i roka. U saradnji sa Organizacijom PI, po prvi put ove godine dodelila su se priznanje za interpretaciju iz reda najemitovanijih u 2020. godini po izboru Udruženja, u tri kategorije: Jazz, Rock i Pop. Takođe već tradicionalno dodeljena su SOKOJ, priznanja za autore najemitivanijih numere u istim kategorijama, i  godišnje GODUM statuete u 5 kategorija: Životno delo, Jazz, Pop, Rock i Nove snage. Povelje Udruženja muzičara za doprinos muzici odneli su novinarka Olga Kepčija sa radio Beograda 202 i fotograf Nebojša Babić.

Photo: Mateja Stanisavljević/ATA Images

Godišnje nagrade GODUM za 2020. godinu dobili su u rok kategoriji Električni orgazam, dok je u pop kategoriji nagradu dobila Ana Stanić. Nagradu za džez odneo je Rade Bulatović Čeja, a statueta nove nade “Miša Aleksić” otišla je u ruke bendu DRAM. Nagrada za životno delo pripala je Jovanu Maljokoviću.

Photo: Mateja Stanisavljević/ATA Images

Sokoj je dodelio povelje za najemitovanije autore. Najemitovanija rok numera je  „Dolazim za pet minuta“ (Dragoljub Ilić Ilke), pop numera „Celu noc i celi dan“ (Branislav Lalić i Žarko Kovačevic) , a najemitovanija dzez numera “ Dva stara kofera“ (Vladimir Maričić).

Povezana vest:  Pogodite ko ima najgledaniji videospot?

PI je dodelio povelju interpretaciji iz reda najemitovanijih u 2020. godini po izboru Udruženja: Pop – Jelena Tomašević (Radio svira za nas);  Rok – Riblja Čorba (Ljubav ovde više ne stanuje); Džez – Hazari (Kalčine priče).

Photo: Mateja Stanisavljević/ATA Images