Guča 2010: Čola, Brega i deset dana trube

brega_gucaDeset dana trube, pola miliona ljudi, 2.000 učesnika i koncerti koje će održati Zdravko Čolić i Goran Bregović – sve to će obeležiti 50. Sabor trubača u Guči.
Jubilarni, 50. Sabor trubača u Guči, koji se ove godine održava deset dana, od 13. do 22. avgusta, dobiće svetsku notu i u takmičarskom smislu. Po prvi put u varošici trube biraće se najbolji među petnaest stranih orkestara, a kao zvezde nastupiće Goran Bregović i Zdravko Čolić. Ovaj nastup planiran je za četvrtak, 19. avgust.
Predsednik opštine Lučani i prvi čovek saborskog odbora, Slobodan Jolović, najavljuje neviđeni muzički spektakl i vrhunsku zabavu.
-Poznato je da sa pripremama za Sabor počinjemo odmah kada se spuste zavese prethodnog. Ove godine smo i dodatno angažovani zbog izbora za najbolju trubu sveta i na kraju zbog jubileja koji slavimo, 50 godina postojanja. – istakao je Jolović.
Sabor će prve večeri oko 20 časova, otvoriti trubački orkestar Dejana Petrovića, prošlogodišnjeg pobednika. Svaki dan biće u znaku trube i srpskih specijaliteta, kupus iz zemljanog lonca, pivo i pečenje, detalji koji su postali zaštitni znak Sabora i, naravno, anarhično dobra atmosfera. 
Kao novina najavljuje se i promena termina finalnog nadmetanja najboljih trubača na festivalu u Guči. Do sada je završnica festivala i izbor za najboljeg trubača i orkestar bila nedeljom, a ove godine to će se dogoditi dan ranije. U subotu, u 21 čas na centralnoj bini biće takmičenje za prestižnu nagradu najboljih u Guči.
Nedelja, opuštenija uz maksimalno uživanje u nastupu najboljih trubačkih orkestara koji su prošli kroz Guču.
-Najvažnije nam je da svaki saboraš koji kroči u našu varoš bude bezbedan i maksimalno zadovoljan. U tom smislu su i sve naše aktivnosti. Tvrdim da nigde nema masovnijeg skupa i bolje, pozitivnije atmosfere. Ovde ljudi dođu da se zabave i zaborave na sve probleme. Neki dođu i zbog lične promocije… Uglavnom, Guča je širom otvorila vrata svim ljudima dobre volje i ljubiteljima trube. Dođite na najveću trubačku feštu na Balkanu – rekao je Slobodan Jolović.
Organizatori očekuju da ovogodišnja poseta daleko premaši pola miliona saboraša, pa je stoga i produženo vreme trajanja Sabora, a program obogaćen zanimljivim kulturnim i zabavnim sadržajima. 
Osim takmičenja najboljih trubača, najavljuje se koncert Gorana Bregovića koji bi trebalo da se održi u subotu, 14. avgusta, piše „Blic“. Ulaznice za Bregu biće 1.000 dinara, a za jubilarni Sabor u Guči će najverovatnije koncert održati i Zdravko Čolić uz učešće najboljih trubača sa ovih prostora.

Povezana vest:  Još par dana ostalo je do finala muzičkog takmičenja o kom pričaju svi DJ-evi u Srbiji: Osvežimo muziku uz Silver