Istaknuti muzičari i majstori svog zanata, Amir Kazić Leo, Amir Karalić, Mario Rašić i Branimir Mihaljević predstavljaju projekat „ESNAF“ – produkt zajedničke ljubavi prema tradicionalnim delima i nepresušne inspiracije koju pronalaze u kulturnoj baštini. Projekat je prezentovan uz istoimeno studijsko izdanje na kom se nalazi 12 pesama koje na jedan moderan način donose duh tradicionalnog sevdaha.

Među numerama kao što su „Zapjevala sojka ptica“ i „U lijepom starom gradu Višegradu“ su se našle i dve pesme nastale u današnjem vremenu – „Ne barkaj me ne barkaj“ i „Što me babo Ibri daješ“ čiji je autor Amir Kazić Leo.

Začeci ove izvanredne priče koja je postala studijski album, a plan je da u bližoj budućnosti postane i više od toga, nastali su kroz razgovor imenjaka, prijatelja i kolega Amira Kezića Lea i Amira Karalića i to pre više od 10 godina. Osetivši da je došlo vreme da Esnaf u potpunosti zaživi, Amir Kazić je prošle godine, usled izolacije u kojoj se svet našao, okupio kako sam ističe, predivne ljude i vrhunske muzičare kako bi zajedno kreirali esenciju onoga što ovaj projekat nosi.

Povezana vest:  Mile Kekin u novom, aktivističkom singlu: Ko su „Sretni ljudi“?

Kada čovek radi numere koje su već poznate poput tradicionalnih pesama koje u narodu zauzimaju posebno mesto, uvek je izazovno kako to izvesti da zvuči sveže, a da opet zadrže svoju autentičnost. Mislim da smo mi u tome uspeli“, kaže Amir Kazić Leo o novom izdanju.

Sastav svojim iskustvom i virtuoznošću upotpunjuju Mario Rašić i Amir Karalić koji zajedno sa producentom izdanja Branimirom Mihaljevićem potpisuju aranžmane. Mihaljević je ovom prilikom na izdanju ostavio značajan trag i kao instrumentalista.

Povezana vest:  EXIT na DEV9T: Die Antwoord 11. juna u Beogradu

„Ljubav Amira Kazića Lea prema tradicionalnoj muzici postoji verovatno oduvek. Znao sam da je odličan u tome, ali mi se sada čini da je, paralelno sa idejom o ovakvom albumu, njegova sugestivnost u interpretaciji sevdaha još više sazrela. On, Amir Karalić i vrhunski muzičari koje su okupili oko sebe su vredno radili na izdanju, a da bi se album na kraju završio bio im je potreban „neko sa strane“, neko ko će dati produkcijski pečat. Sudbina je htela da to budem baš ja zbog čega mi je veoma drago“, priča Branimir Mihaljević o saradnji.

Povezana vest:  Limp Bizkit se ne raspada

Album je udahnuo pesmama još jedan delić duše, doneo novu energiju i omogućio sevdahu da ponovo zaživi u jednoj drugačijoj sferi, pa čak i na nekim novim geografskim područjima.

Prikupljanje delova narodne istorije, dajući im novo muzičko tkanje, čuvajući i prenoseći tradiciju i otvarajući nove puteve ka srcima slušalaca je samo početak Esnafovog putovanja. Muzičari okupljeni na projektu imaju veliku želju da posete što više gradova kako bi priče sa albuma uživo prezentovali na način za koji oni smatraju da je ispravan – na način da publika oseti svu (ne)skrivenu lepotu tradicionalnih vrednosti.

Izdanje „ESNAF“ je u Srbiji dostupno na servisima Spotify, Apple Music, Deezer, Tidal i YouTube Music, kao i širom sveta u svim digitalnim prodavnicama: https://umrs.lnk.to/EsnafEsnaf

Foto: Borna Hržina