Pop rok sastav Neverne bebe održao je uspešan samostalan rasprodat koncert sinoć u Kombank dvorani, na romantičan međunarodni praznik – Dan žena i priredio pravi multimedijalni spektakl od puna dva i po sata.

Publika se očigledno veoma uželela solo koncerta svoje omiljene grupe, koju nije bila u prilici da često viđa na nastupima tokom cele pandemije, tako da je obostrana ljubav ovih vrhunskih muzičara i njihovih fanova bila spojena nakon dve godine “korona apstinencije”.

Prolog u sam koncert čiji je moto „Kad kažem Mi – mislim Ljubav“, bio je zanimljiv video zapis na velikom platnu kao najava za najnoviji osmi studijski album „Hodi” koji će po planu izaći do kraja marta, kao i dugo očekivani dokumentarni film iz tri dela, sniman iz više etapa u produkciji RTS-a.

Publika je bila dovoljno zaintrigirana sa novitetima iz kreativne kuhinje ove grupe, tako da je usledio neminovan ogroman aplauz, čim su muzičari “Nevernih beba” izašli na scenu – Milan Ðurđević (frontmen, osnivač benda), Vladan Ðurđević Vlajko (bas gitara), Saša Ranđelović Ranđa (gitara), Andreja Stojić (akustična gitara), Nemanja Savić (prateći vokal, akustik gitara) i drugi u proširenom sastavu.

Sasvim neočekivano bend je počeo koncert sa manje istaknutom, ali veoma efektnom pesmom “Pravda” sa albuma “Neverne bebe III – Južno od sreće” (2001), koju sve vreme vokalno dočarava upravo lider benda Milan Ðurđević, a reči cele numere ispisuju se munjevito na ekranu.

Atrakcija je nastala kada je zapevao i vrhunski gitarista Ranđa te snažne stihove – “A gde je tu pravda za tebe i mene“, a na tim rečima refrena nadovezuje se atraktivno odevena Tijana Sretković, jedna od dve ravnopravne pevačice.

Onda sledi još jedno iznenađenje, numera “Dan tvoj”, veoma retko svirana na koncertima, sa albuma “Neverne bebe VI – Praštam” (2012), originalno realizovana u saradnji sa makedonskim virtuozom na gitari Vlatkom Stefanovskim.

Tada na scenu stupa Jelena Pudar, zaštitni znak benda u drugoj fazi karijere i obe pevačice zajedno na bini delovali su kao deo svetske muzičke elite.

Povezana vest:  MR. RABBIT I SASSJA PREDSTAVILI NOVE SPOTOVE

Čuveni “Balkan“ takođe je prodrmao celu rasprodatu salu Kombank Dvorane, gde su dominirale gitarske solaže maestra Ranđe, koji je nagrađen posebnim snažnim aplauzom od strana fanova.

Nakon tri pesme, lider grupe je rešio da se obrati voljenoj publici, svih 1.500 duša na koncertu.

„Dragi prijatelji, dobro veče, čekali smo vas dve godine. Ovo je pred vama noć ljubavi, noć muzike. Vrata sale su zatvorena, ne puštamo nikoga vani. Ovde smo da zajedno uživamo u emocijama”, rekao je Ðurđević veoma nadahnuto.

“Svim damama želim srećan 8. mart. Vi ste prava inspiracija svih momaka. Neće vam oni to uvek reći i priznati, ali znajte da je tako”, u svom maniru je lider grupe komunicirao sa ljubiteljima svog lika i dela i dodao da će kroz ovo veče biti prisutna strast i uzbuđenje u pesmama.

Bend je i ove noći, kao i toliko puta ranije doslovno dokazao da ih je nemoguće jasno definisati po žanrovskoj odrednici.

Kako su napravili presek svoje produktivne i uspešne karijere tokom skoro tri decenije i sedam studijskih albuma (“Neverne Bebe I” (1994), “Neverne Bebe II” (1997), “Neverne bebe III – Južno od sreće” (2001), “Neverne Bebe IV – Dvoje – The Best Of” (2004), “Iza oblaka” (2007), “Praštam” (2012), “Priča o nama” (2017)), uvek se prepoznaju primese progresivnog roka, džez muzike, bluza, džez roka, pop roka, bluz roka, posebnog ambijentalnog senzbiliteta i zvuka.

Bend će sledeće godine obeležiti jubilarni 30. rođendan, a osnovani su na Dan studenata, 4. aprila 1993. godine, tako da je solo koncert u velikoj sali bio posebno naelektrisan i efektan po svim standardima.

Domaća i regionalna koncertna atrakcija je prethodni celovečernji nastup u Beogradu imala 2018. godine na Letnjoj sceni SKC-a, u okviru muzičkog programa festivala BELEF, kada su slavili jubilej od 25 godina postojanja.

Nakon toga su imali solo koncert na proleće 2019. u klubu Novi BitefArtCafe gde su pevali prema svom konceptu samo obrade velikih svetskih i domaćih rock i pop hitova. Tokom pandemije imali su nastupe na festivalima u Beogradu – Beer fest Bar na Adi Ciganliji (2020) i na Beer festu na Ušću (2021).

Povezana vest:  Kristina Agilera podnela zahtev za razvod

Sledio je niz hit balada na koncertu sinoć kao što je neizbežna “Da ima nas”,i uvek sviraju dužu koncertnu verziju pesme u akustičnom maniru.

Nekada hit pesma “Oktobarfest“ našla je svoje mesto na repertoaru, i naravno uvek je dobrodošla, i očekivalo se da će još “bisera” biti vraćeno na set listu.

“Najvažnija poruka koju sam napisao, da se pobedi ego, sujeta, da pokušamo da oprostimo drugima simbolicno, vrlo kratko kaže – “ Praštam”, beše efektna Milanova najava za tu numeru, koja je još jednom podigla salu na noge.

Sastav je vešto kombinovao žestoku svirku sa eksplozijom gitara, bubnjeva i Milanove klavijature, uz akustične segmente.

Najemotivniji i najpotresniji momenat koncerta koji je prisutne prilično šokirao i rasplakao bilo je izvođenje pesme „Suze sa zvezda padaju“, prema tekstu pokojnog muzičara Nenada Radulovića – Neše Leptira, vođa benda “Poslednja igra leptira”.

Nije bilo tužno zbog još jednog prisećanja tog divnog umetnika, već što su se na video bimu smenjivale fotografije ogromnog broja muzičkih i dramskih umetnika i javnih ličnosti koje su nas napustile u prethodne dve godine, tokom pandemije ili od samog virusa Kovid-19, uz omaž i preminulim medicinskim radnicima.

„Da se prisetimo svih onih koji velikana koji su nam otišli, kada su nam amputirane emocije”, izjavio je Milan, tako da je bilo jako teško ispratiti tu nežnu baladu sa dve vokalne dame i gledati toliki pomor muzičara, glumaca, reditelja, koji su preko noći samo nestali, kao da živimo neku predugu noćnu moru.

Duboke teme u Milanovim tekstovima uvek pozivaju i analiziraju sudbine, živote koje vodimo, gde spada i sudbonosna “Priča o nama”, ali i snažna balada “Jednom kad me ne bude”.

Povezana vest:  "Van Gog" i "Riblja čorba" oduševili Bečlije

Veliki aplauz je osvojila Jelena Pudar, koja je vokalno iznela tako zahtevnu pesmu, emotivno jako, ona je bila na ivici suza kada je sama izašla na proscenijum da se pokloni vernoj publici.

Milan je džentlmenski poklone darivao Jeleni i Tijani za 8. mart, i iskoristio povod za sledeću priču.

“Mi smo svi u bendu kao porodica. Odnosno mi smo – ozbiljna porodica. Putujemo, puno, vodimo zajednički život u kombiju, to ćete i videti u dokumentarnom filmu o nama i skoro 30 godina karijere”, nagovestio je i zaintrigirao Milan publiku još jednom auditorijum.

Sledi i zanimljiv akustični set sa istaknutim kompozicijama “Kaži gde je ljubav” i “Hiljadu godina”, da bi Milan, pravi pop rok džez pesnik predstavio njihovu zajedničku “Kuću za spas” rečima – “Ovaj prostor je samo naš večeras nakon par godina u čudnom vremenu”.

“Premijerno ćemo svirati pesmu sa novog albuma “Hodi”, imenom se uklapa u današnje vreme – “Zima”, rekao je Milan i onda je dominirao Ranđa sa svojim briljantnim solo deonicama.

“Da pozdravimo velikog čarobnjaka i gospodara na gitari”, ume Milan da laska i iskreno pohvali svoje kolege i saborce iz benda, ovog puta Ranđu.

Rolerkoster hitova je nastavio svoj niz sa naslovima “Uzmi boje”, posebno eksplozivne balade “Tužna pesma” i neizbežna “Veliki je Bog”.

“Vi, naša publika, niste nas nikada izneverili, kao ni naše pesme koje plove našim okeanima već 29 godina. Ima jedna pesma koja nas vodi već 20 godina, naša želja, emocija, potreba”, suptilno je frontmen najavio remek delo “Dvoje”.

“Hvala divnim prijateljina, ja vas volim najviše na svetu”, pun izliva nežnosti je bio osnivač i frontmen benda, tekstopisac i kompozitor svih pesama, klavijaturista, aranžer, vokal, producent.

Ambijentalne 3D filmove je snimala Tijana Sretković, inače veoma svestrana, jer je imala kompletnu ideju i koncept za spot “Vodi me odavde” (2020).

U pravo će ta pesma biti ostavljena za sam kraj nakon tri bisa i dva i po sata veoma uspešnog koncerta.