EXIT fondacija poziva sve izvođače World Music podžanrova (što uključuje tradicionalnu, folk, etno, etno-džez, global beats, svesnu muziku, spiritualnu muziku i šire) da se prijave na drugi po redu konkurs u okviru velikog međunarodnog projekta „MOST za muziku Balkana“, čiji je cilj razvoj muzičke industrije na Balkanu i promovisanje domaćih izvođača na internacionalnom tržištu.

Konkurs je namenjem muzičarima iz Albanije, Bosne i Hercegovine, Bugarske, Crne Gore, Hrvatske, Rumunije, Severne Makedonije i Srbije. Otvoren je do 12. decembra 2021. godine, a odabranih 12 muzičara dobiće veću vidljivost na muzičkoj globalnoj sceni, finansijsku podršku, i različite mogućnosti za unapređivanje karijere.

Osim nastupa na binama velikih evropskih festivala, kao što su EXIT i Budapest Ritmo i učešća na prestižnoj World Music konferenciji WOMEX, muzičari dobijaju i jednogodišnji program mentorstva sa eminentnim evropskim muzičkim profesionalcima, kao i petodnevni trening na temu menadžmenta benda i stvaranja umetničkog portfolija. Predviđeni su i finansijska podrška za kreiranje novih projekata, internacionalni nastupi, odnosno učešće na različitim showcase događajima, kao i prilike za upoznavanje s muzičkim profesionalcima i umetnicima iz Zapadne Evrope i sa Balkana.

Povezana vest:  My Chemical Romance najavljuje album najvećih hitova

Neki od kriterijuma koji će biti presudni u odabiru novih muzičkih zvezda sa Balkana su umetnički internacionalni potencijal, raznovrsnost stila muzike i područja, zatim popularnost i umetnička vrednost performansa.

Odabrani muzičari imaće priliku da u okviru showcase-a nastupe na EXIT festivalu 2022. godine. Ovaj festival će sledećeg leta biti domaćin specijalnog događaja u Novom Sadu, koji će biti posvećen tituli Evropske prestonice kulture 2022, projektu „MOST“ i muzici sa Balkana. Takođe, u okviru Exita biće održana i konferencija na kojoj će učestvovati preko 100 delegata iz zemalja širom Evrope.

Povezana vest:  Grupa Siddharta objavila album „ID20“

Osim EXIT fondacije, partneri na ovom četvorogodišnjem projektu su organizacije iz sedam zemalja Evrope, predvođeni Hangvető organizacijom iz Mađarske.

„Balkan ima raznovrsne i veoma kvalitetne umetnike u world music oblasti. Ali oni ne uspevaju da dosegnu do međunarodne scene zbog nepostojanja programa finansiranja, međunarodnih odnosa i prateće muzičke infrastrukture i kompetencija“, izjavio je Andraš Lelkeš, osnivač i direktor organizacije Hangvető, lider konzorcijuma „MOST” i organizator Budapest Ritmo, World Music festivala.

Projekat „MOST“ finansiran je iz sredstava programa „Kreativna Evropa“, koji je deo okvira Evropske unije za podršku kulturi i audiovizuelnom sektoru.

Konkurs za muzičare je jedan od ukupno tri konkursa pokrenutih u okviru projekta „MOST“. Raspisani su i konkursi za mlade muzičke profesionalce (obuke, mentorstva i treninzi pod okriljem evropskih organizacija koje se bave World Music žanrom, kao što su Piranha Arts i Hangvető) i druge profesionalce iz muzičke industrije, festivale i klubove sa Balkana (saradnje sa ostalim balkanskim ili evropskim festivalima, finansijska podrška i međusobna razmena izvođača).

Povezana vest:  Električni orgazam – The Ultimate Collection

„MOST“ okuplja značajne aktere muzičke industrije ovog područja, i kroz četiri različita konkursa (za izvođače, organizatore festivala, muzičke profesionalce i urbane kreativce) povezuje osam zemalja. Zajednički cilj svih zemalja je predstavljanje Balkana kao plodnog i kreativnog muzičkog tla, kao i jačanje muzičkog tržišta ovih prostora kroz podršku akterima World Music i etno žanra.

Više informacija o prijavama na konkurse: