U svrhu obeležavanja 17. novembra, Svetskog dana prevremeno rođene dece i podizanja svesti javnosti o problemu prevremenog rođenja, Udruženje roditelja prevremeno rođene dece Srbije „Mali Div“, i ove godine u saradnji sa gradovima i opštinama, organizuje osvetljavanje zgrada širom Srbije ljubičastom bojom.

Ova akcija poznata je pod nazivom Ljubičasti novembar, a na taj način u Srbiji od 2015. godine podršku prevremeno rođenoj deci i njihovim roditeljima daje skoro 30 gradova i opština i institucija od javnog značaja.

Zbog aktuelne epidemiološke situacije ove godine na Svetski dan prevremeno rođene dece, na Institutu za neonatologiju u Beogradu neće biti organizovan tradicionalni susret lekara i medicinskih sestara sa bebama, bivšim pacijentima, i njihovim roditeljima i predstavnicima Udruženja roditelja prevremeno rođene dece Srbije “Mali div”.

Umesto toga, simbolično će u 12h ispred Instituta (Kralja Milutina 50) ka nebu biti pušteni ljubičasti baloni u znak podrške prevremeno rođenim „malim divovima“, ali i u znak sećanja na njihove drugare koji, nažalost, nisu preživeli.

Povezana vest:  Zvezde nazdravljale u ime humanosti

U svetu se, svake godine, pre vremena rodi 15 miliona beba. U Srbiji, više od 4000, ili 11 beba svakoga dana. Prevremeno rođenom se smatra svaka beba rođena pre punih 37 nedelja gestacije. Prevremeno rođenje je vodeći uzrok smrtnosti dece mlađe od jedne godine i drugi vodeći uzrok smrtnosti dece mlađe od pet godina. Svake godine, zbog prevremenog rođenja, u svetu umre milion beba.  Nakon rođenja, prevremeno rođene bebe se mogu suočiti sa čitavim nizom komplikacija uzrokovanih njihovom nezrelošću. Da bi preživele, prevremeno rođenim bebama neophodna je podrška napredne medicinske tehnologije i visoko obrazovanih, iskusnih i obučenih medicinskih stručnjaka.U zavisnosti od gestacijske nedelje u kojoj su rođena, procenat prevremeno rođene dece sa kasnijim dugoročnim zdravstvenim teškoćama kreće se od 30 do čak 60%.

Neposredno nakon rođenja, prevremeno rođena beba odvaja se od majke zbog neophodnosti posebnog lečenja i nege, koje je veoma komplikovano i najčešće zahteva intenzivnu negu. U tim okolnostima, roditelji prevremeno rođene dece izloženi su ogromnom stresu, osećaju nemoći, krivici, anksioznosti, strahu…

Povezana vest:  Novak Đoković Fondacija potpisala ugovor o donaciji sa Opštinom Svilajnac, za sanaciju vrtića "Dečija radost" 146.000 evra

„Pored pomoći stručnjaka, roditeljima je tada, i u mesecima i godinama nakon toga, dragocena i neohodna podrška drugih roditelja sa istim ili sličnim iskustvom. Iz tog razloga smo 2010. godine osnovali Udruženje roditelja prevremeno rođene dece Srbije „Mali Div“ koje pruža podršku roditeljima prevremeno rođene dece. Facebook grupa udruženja, u koju su aktivno uključeni roditelji prevremeno rođene dece i osnivači udruženja, sada broji više od 8 000 članova. U ovoj grupi odvija se aktivna komunikacija u kojoj se razmenjuju saveti, informacije i pruža podrška u izazovnim i teškim trenucima,“ kaže Vera Bikicki Ivezić, predsednica Udruženja „Mali Div“

Bikicki Ivezić dodaje da je udruženje u proteklih 11 godina u svrhu podrške prevremeno rođenoj deci i njihovim roditeljima organizovalo niz aktivnosti i projekata poput kontinuiranog višegodišnjeg programa hipoterapije za decu sa smetnjama u razvoju „Mali Hrabri Džokej“, opremanja prostorija Dečijeg odeljenja Klinike za rehabilitaciju Dr Miroslav Zotović, brošure Kada rode požure, svojevrsnog vodiča za roditelje u okviru projekta „Zagrljaj za mame malih divova“… „Projekti se finansiraju zahvaljujući donacijama prijatelja udruženja i usmereni su na poboljšanje kvaliteta lečenja i nege prevremeno rođene dece i jačanje roditeljske uloge i prisustva u ovom teškom procesu,“ kaže Bikicki Ivezić, inače majka četvoro dece među kojima su dva mala diva koja sada imaju već 13.godina.

Povezana vest:  KOZMO LICE 2013. JE SABINA ČAVLOVIĆ (FOTO)

Svi projekti se realizuju uz konsultacije sa medicinskim stručnjacima, zahvaljujući kojima su osmišljeni tako da konstruktivno i kvalitetno doprinesu zajedničkim naporima lekara i roditelja za što bolji ishod lečenja i razvoja prevremeno rođenih beba. Udruženje „Mali Div“ sarađuje sa drugim nacionalnim udruženjima širom Evrope i sveta, uz podršku Evropske fondacije za brigu o novorođenčadi (EFCNI).

Foto: Dalibor Stanković