Koncert na Kolarcu povodom predsedavanja Španije Evropskom Unijom

Jose-Luis2Povodom početka španskog predsedavanja Evropskom unijom, španski gitarista i kompozitor Hose Luis Martines održao je koncert u Kolarčevoj zadužbini pred brojnom diplomatskom i beogradskom elitom. 
Publika je uživala u sporom, sentimentalnom ritmu 15 kompozicija, koje je istaknuti španski umetnik izveo uz pratnju orkestra koji je činila grupa od 18 srpskih muzičara. Martines je većinu izvedenih dela posvetio nekom od svojih prijatelja. 
Virtouz na gitari bavi se komponovanjem i dirigovanjem i upravo na taj način se predstavio i beogradskoj publici, kao autor kompozicija i dirigent. 
On je objasnio da svaka kompozicija predstavlja odraz i reakciju na dešavanja oko njega, kao odgovor na njegov doživljaj prirode, prijatelja i ljudi koje sreće širom sveta na svojim putovanjima. O tome svedoče i nazivi dela, kao što su „Reka svetlosti“, „Valcer iz Avile“, „Pesma za Mariju“, „Prijateljstvo“ i druge. 
On je dodao da izrazito poštuje džez, koji ima dosta uticaja na njegov rad, iako je završio škole za klasičnu gitaru. Martines je ocenio da su naši muzičari talentovani, izrazivši zadovoljstvo što su jako dobro izveli njegove kompozicije. 
Martines (47) je rođen u Gvadalahari (Meksiko), dobitnik je specijalne nagrade za uspešno završene studije na konzervatorijumu Padre Soler de San Lorenso u El Eskorijalu. On je umetnik koji koncerte priređuje od petnaeste godine, a do sada je svirao u SAD, Evropi i Aziji. 
Visoke umetničke vrednosti Martinesa privukle su veliku pažnju publike na ovim gostovanjima, kao i izvanredne ocene stručne kritike. 
Koncert je realizovan u organizaciji ambasade Španije u Beogradu

Povezana vest:  Pobednici čuvene Zaječarske gitarijade plasirali prvi singl