Pop rok grupa Crvena jabuka iz Sarajeva održala je sinoć koncert od puna četiri sata u Kombank dvorani, kao sadržajno putovanje kroz karijeru dugu 37 godina.

Neumorni frontmen sastava Dražen Žerić Žera napravio je presek diskografskog opusa od čak 17 studijskih albuma, gde je bila i promocija poslednjeg materijala “Tvrđava” (2020) po kome se i zove aktuelna turneja u doba pandemije.

Kako je koncert bio rasprodat, Žera i kompanija su zakazali i novo druženje za 15. april sa vernom beogradskom publikom za tradicionalni prolećni nastup na istom mestu.

Pevač i vođa grupe definitivno se ne menja, kao da je ostao zamrznut u vremenu SFRJ od kada se pojavio sa popularnim bendom, i odlučio da zadrži identičan imidž večitog momka sa razbarušenom frizurom, sa načarima za sunce iako svira u zatvorenom prostoru, i obavezno nosi istu obuću – patike Starke kao zaštitni znak.

Od prvih taktova velikih hitova, iskreni fanovi, većim delom pripadnice lepšeg pola, zaigrale su u velikoj sali Kombank Dvorane i tako se ovaj nastup pretvorio u ogromnu igranku bez prestanka.

Neverovatna je izdržljivost pevača koji tako lako uspeva da provede na sceni skoro puna četiri sata a da ne izgubi glas, ni elan, već je sve vreme uživao da podeli sa svojom publikom lepe trenutke.

Povezana vest:  Koncert grupe Colonia u klubu La Folie

Mnoge pesme evociraju uspomene na bivšu Jugoslaviju kada je sve delovalo bezbrižno i opušteno, tako i bend Crvena jabuka koji je tek krenuo da osvaja region te davne 1985. godine.

Danas, sve se izmenilo, jedino je lider i pevač Žera ostao od originalne postave, ostali članovi su mlađi talentovani naraštaji, kao naslednici ove muzičke priče uz svog vođu.

Autor svih pesama Žera je romantično poručivao damama da “Ima nešto od srca do srca”, ili “Uzmi me (Kad hoćeš ti)”, oduševljavao prepunu salu kada se emotivno podsetio pokojnog Kemala Montena u duetskoj numeri “Nekako s proljeća”, ili iskreno priznavao – “Volio bih da si tu”.

Nepregledan je broj hitova u karijeri ove pop rok grupe, ali pevaču nije bilo teško da ih većinu otpeva ove prijatne večeri, tako da su svi uživali kada čuju divne i tužne balade “Tamo gđe ljubav počinje”, “Tugo, nesrećo”, “Tuga, ti i ja”, “Ti znaš” (ko je ludak na kiši), ali otkriva i da “Stižu me sjećanja”, i da želi da pije “Sa tvojih usana”, iako … “Bacila je sve niz rijeku” (turobna, tragična tema).

Foto: Antonio Ahel/ATA Images

Vesele brze hitove Žera i njegov bend su lako isporučivali publici, kao da im je bilo važno da u toj hiper produkciji numera što više rafalnom paljbom ispucaju izvođenja, tako da su neke pesme pomalo zbrzane, ne sa pravim tonalitetom, jakim vokalom, niti u standardnim aranžmanima.

Povezana vest:  KOSMIČKO LUDILO JAMIROQUAI U KOMBANK ARENI, 30. JUNA

Publici sve to nije nimalo smetalo, ona se prepustila bezvremenskim hitovima, plesala od početka do kraja, i dužina koncerta od četiri sata većini nije bio problem, naprotiv.

Muzičari su svirali i neke kompozicije koje nisu bili veći hitovi kao “Emira”, i mešali su repertoar sa raznim periodima karijere, gde je bilo mesta za naslove – “Bježi kišo s prozora”, “Sviđa mi se ova stvar”, “Moje najmilije”, “To mi radi”, “Zovu nas ulice”, “Da nije ljubavi”, naravno i – “Dirlija”.

Žera je odlučio da otpeva i numeru van svog opusa – nekada slavna “Deni” sarajevskog pop rok benda “Cod” (1972-1978) na veliku radost publike, a sama pesma je poznata u njihovoj verziji.

Neverovatan je bio polet pevača i benda da izađu u susret zahtevnim fanovima koji ih nisu puštali da odu sa bine, tako da su neprestano izlazili na seriju biseva bez kraja dok ne otpevaju sve hitove.

Povezana vest:  Veliki koncert grupe BITIPATIBI 28. decembra u Domu omladine Beograda

Čak je Žera dozvolio da ljubitelji oba pola dođu na binu i zaigraju uz omiljene pesme grupe, tako da je i pozornica ubrzo bila jedna velika žurka i šou program, veselje čiji se finiš i dalje nije nazirao.

Bend je ponovio trijumf od dva rasprodata koncerta upravo u Kombank Dvorani 8. i 9. marta 2021, a pamti se i intiman nastup Unplugged na istom mestu u decembru 2018.

Publika je u duetu sa Žerom i kompanijom otpevala sve hitove, većini nije bilo važno što će morati da hvataju noćni prevoz, jer i nakon ponoći, bend nije mislio da završi nastup, već je taj četvoročasovni maraton i dalje trajao.

Tako je lider, iako mu možda glas nije više tako prodoran i čist kao nekada, savršeno ispoštovao svoje fanove i pružio maksimum od svog obimnog opusa i programa koji malo ko danas može podariti auditorijumu.

Takvu dužinu koncerata jedino je redovno delio sa puno ljubavi na žalost pokojni Ðorđe Balašević, ali i slavna zvezda Zdravko Čolić.

Sledeći sastanak sa Crvenom jabukom sa nova četiri sata svirke zakazan je već za 15. april.

Foto: Antonio Ahel/ATA Images