Koncert francusko-srpske šansonjerke Barbare Pravi održan je sinoć u Beogradu na sceni Botaničke bašte Jevremovac, u okviru jubilarnog, 30. izdanja festivala BELEF.

Najemotivniji trenutak veoma sadržajnog i višeslojnog koncerta bio je kada se na sceni pojavio njen deda Srbin, kome je posvetila poznatu pesmu upravo tog naziva „Deda“.

Mlada umetnica od nepunih 30 leta je aktuelna zvezda savremene francuske šansone i gostovala je ove noći u zemlji svojih predaka, a njeno pravo ime je zapravo – Barbara Pjević.

„Dobro veče, Beograd. Kako ste?“, na srpskom je Barbara pozdravila publiku, sa francuskim akcentom. Onda je prešla na engleski, očigledno joj je tako bilo lakše da komunicira, i simpatično je delovala dok je uporno uzvikivala „hvala lupo“, a onda pred kraj nastupa je shvatila da greši te se ispravila.

„Tako mi je drago i divno što sam večeras ovde. Kod vas imam porodicu, moje rođake“, otkrivala je Barbara svoje poreklo i onda prešla na svoju set listu pesama sa dosadašnjih albuma i predstavila svoju međunarodnu ekipu muzičara na sceni – Tom, Dzef i Maja.

U pratnji tročlanog benda ali sa pet instrumenata (klavir, kontrabas, klavijature, violončelo, bubanj), pop umetnica je sprovodila ljubitelje francuske muzike kroz svoj opus i karijeru koja je počela 2015. godine. Šira muzička publika u Srbiji upoznala je njen rad prošle godine, kada je bila takmičarka za Francusku na Pesmi Evrovizije sa kompozicijom “Voil?”. Osvojila je drugo mesto, što je najbolji plasman Francuske na Evroviziji u poslednjh 20 godina.

Povezana vest:  Uspeh Lejdi Gage na modnoj pisti u Parizu

„Ne umem dovoljno da vam docaram rečima koliko sam presrećna što sam u Srbiji. Trudim se da malo potisnem svoje emocije, ali znajte da sam veoma uzbuđena“, govorila je muzičarka.

Veliki broj posetilaca je sinoć u dahu pratio veoma inspirativan nastup pevačice gde je uključeno dosta njenog plesa, sveoma strastvenog muziciranja i posvećenosti.

„Kada pesma izađe u javnost, ona više nije moja. Čim je objavljena, pesma postane tuđa, odnosno pripada onima kojima je potrebna“, smatra francusko-srpska šansonjerka.

Foto: Milan Maričić/ATA Images

Osim pevanja i dinamičnog plesa punog energije na sceni, Barbara je dokazala da ume veoma vešto da svira klavir, ali i bubanj veoma eksplozivno.

Bila je izuzetno komunikativna sa auditorijumom, na ličnom planu se otvarala i otkrivala da su je emotivne veze prvo sa Špancem i kasnije sa Francuzom inspirisale za pojedine pesme, koje je dočarala.

Za numeru „Party“ veoma maštovito i kreativno je osmislila da publika glumi kišu putem topota svojih ruku o kolena ili stolicu i na srpskom ponavljala „kišovito veče“ uz osmeh, ali nevreme nije posetilo ovaj koncert.

Povezana vest:  Jelena Rozga slavila rođendan dva dana u dva grada

Na poznatoj francuskoj ceremoniji “Victoire de la Musique” (Pobeda muzike) proglašena je otkrovenjem 2022. godine, a svetski mediji su je poredili sa čuvenom Edit Pjaf nahvalili je rečima i «Takav talenat rađa se jednom u deset godina”.

Ljubitelji francuske šansone prate njenu karijeru, od početka (2015) kada je izabrana za izvođača muzike u filmu “Hajdi” prema čuvenoj knjizi Johane Špiri, a i glumila je u francuskom mjuziklu “Jedno leto 44”.

Barbara tokom 2017. započela je solo karijeru i objavila prvi mini-album “Barbara Pravi“.

Drugi mini-album “Reviens pour l“hiver” (Vrati se kad dođe zima) objavila je 2020, na početku pandemije, i otpevala je numere i sa tog izdanja, kao i naslovnu kompoziciju sa trećeg materijala – “Les Pri?res” (2021) ili „Molitve“.

„Ne mogu vas pustiti večeras da odete kući bez „Voila“. Kako se ove dve reči slažu, Hvala i Voala. Vama puno hvala za ovu predivnu noć“, sve vreme je bila uzbuđena Barbara Pravi.

Muzička dama često ističe svoje srpsko poreklo, mada u njoj ima jevrejske, alžirske, poljske i persijske krvi.

Pesmu “Deda” posvetila je upravo svom dedi, Srbinu koji je želeo budućnost bez granata i rovova i kao mladić izbegao u Pariz.

Pesma nosi reči ljubavi za koje nikada nije imala hrabrost da poruči toj važnoj figuri u svom životu, tako bliskoj i tako dalekoj, kako je ona govorila.

Povezana vest:  Prva godišnjica smrti legendarnog Dejvida Bouvija

Pred kraj je otpevala upravo nežnu baladu „Deda“ i otkrila da je njen heroj u publici.

Kada je završila pesmu, u suzama je dočekala svog deku iz prvih redova i dugo ga grlila, što je bio ubedljivo najemotivniji trenutak 90-minutnog koncerta.

Junak te pesme je imao tremu pri obraćanju posetiocima i samo se zahvalio Srbiji što je podržala Barbaru na Evroviziji 2021 i dala joj glasove za pobedu.

„Bilo je nedoumica da se pojavim na sceni ili ne, i onda su mi rekli ako hoću da dođem, onda moram da budem kratak“, nasmejao je Barbarin deda masu ljubitelja šansone i dobio aplauz.

„Moja unuka često peva ovu pesmu „Deda“, jet se možda boji da ću da je zaboravim. Zato me stalno podseča i doziva me „Deda, deda“, publika se nakon ovih reči raznežila.

Na repertoaru su bile i veoma ozbiljne, zrele, osvesćene, emotivne pesme kao “Chair” (Telo) o teškom iskustvu abortusa ili “Malamour” (Pogrešna ljubav) o bračnom nasilju.

Za kraj na skoro pravilnom srpskom Barbara Pravi je oduševila publiku sa antologijskom kompozicijom „Tamo daleko“ i time efektno zaokružila sat i po muzičkog druženja.

Foto: Milan Maričić/ATA Images