Prošlo je tačno dvadeset pet godina od izlaska legendarnog debi albuma Missy Elliott. Prvobitno objavljen 1997. godine, album je debitovao na trećem mestu Billboardove liste albuma. Bio je to najveći uspeh koji je postiglo neko debitantsko izdanje u datom trenutku.

Album „Supa Dupa Fly“ se 2020. godine našao na listi „500 najboljih albuma svih vremena“ koje je sastavilo uredništvo magazina Rolling Stone, i to na 93. mestu. Ove godine našao se na 53. poziciji liste „100 najboljih debitantskih izdanja svih vremena“. Uspeh ovog albuma definisao je Missi Elliott kao jednu od najkreativnijih i najinovativnijih umetnica u svetu popularne muzike.

Povezana vest:  Brejkers, Pivo, Štuke, Kelti i Rambo u Kragujevcu

Izdanje je predstavljeno veoma uspešnim singlovima „The Rain (Supa Dupa Fly)„, „Sock It 2 Me“, „Hit Em wit da Hee“ i „Beep Me 911″ koji su furiozno osvojili svetske top liste. Gledano sa ove distance, tom uspehu je očigledno doprinela vizionarska Timbalandova produkcija kao i inovativan pristup MC-ingu same Missy Elliott.

Povezana vest:  Kanje Vest na prvom mestu britanske top liste albuma

Koncept albuma je bio nesvakidašnji. Muzički je bio inspirisan elektronikom, dancehallom, regeom a pojedini semplovi su sadržali usporen drum’n’bass ritam. Zbog toga, kao i gotovo kinematografskog izraza Missy, album „Supa Dupa Fly“ je okarakterisan kao „futuristički pogled na rep i hip-hop kulturu“.

Foto: Blanks Derek