MTS DVORANA sa zadovoljstvom najavljuje solistički koncet Nede Ukraden, velike, balkanske pop dive, koji će biti održan 10. novembra. Svojim nastupom obradovaće beogradsku publiku posle pet  godina, na istom mestu gde je u nekadašnjoj Dvorani Doma sindikata plenila na samom početku svoje bogate i veoma uspešne karijere.

Uoči nastupa, Neda vidno raspoložena poručuje:

„Veoma sam srećna da ću nastupiti baš u ovoj  u Dvorani u kojoj sam kao vrlo mlada pevačica, davne 1975. godine, održala svoj prvi solistički koncert i za koju me vežu najlepše uspomene. To je tada bila najprestižnija koncertna dvorana i taj koncert je bio najveća odskočna daska za sve dalje mnogobrojne koncerte širom Jugoslavije i Balkanskog regiona. Kada neko kao ja ima sreću da ima različitu generacijsku publiku,onda je Mts dvorana idealno mesto za susret i mladih i starih koje će moje pesme to veče spojiti, ujediniti“ ističe Neda i dodaje:

„Jedva čekam da  izvedem svoje mnogobrojne  vanvremenske hitove i čini mi se da će to i ovaj put biti nezaboravno veče! Jedini problem je šta od svojih mnogobrojnih lepih pesama, koje sam u svojoj više od pet decenija bogatoj karijeri snimila ,to veče ne otpevati, pa će mi sugestija mojih fanova biti veoma dragocena. Ja i ceo tim vrhunskih muzičara, dizajnera svetla, slike i zvuka kao i posebne, specijalno kreirane haljine, jedva cekamo da zapevamo…Radujte se prijatelji….Svi  ste dobrodošli!  Vidimo se 10. novembra, voli vas vaša Neda“.

Foto: Antonio Ahel/ATA Images

Podsetimo, biografija Nede Ukraden, kao vrsne umetnice, iza koje stoji višestruko nagrađivana muzička karijera- bogata je, te je nemoguće sva  njena dostignuća i segmente sažeti u par redaka.

Povezana vest:  Petorica najboljih u Srbiji boriće se za finale globalnog DJ takmičenja „burn Residency"!

Naime, kao jedino dete u oca Dusana, nacelnika policije i majke Andje , trgovkinje, rodjena je 16.avg 1950.godine u Imotskom,u Dalmatinskoj zagori. Zahvaljujući pozivu svoga oca, najveći deo svoga detinstva i zrelog doba, provela  je u Bosni i Hercegovini ( Višegrad, Goražde, Brčko, ), a u Sarajevu najduže, 30 god,do izbijanja rata u BiH – 1992.

Od malih nogu , zbog izuzetne muzikalnosti i otvorenosti, angažuju je u školskim horovima, na amaterskim festivalaima, priredbama- ‘Mladi graditelji’ u Brckom, ‘Prvi pljesak’u Sarajevu, ‘Omladinski festival’ u Subotici.

Kada je na audiciji radio Sarajeva te davne 1967. bila primljena i snimila prvu pesmu „IGRA BEZ KRAJA“ nije ni slutila da ce naslov te pesme biti simbol njenog daljeg života, koji je ispunila muzika, pesma, koncerti, turneje snimanja, show programi! Iako se obrazovala za savim druge stvari- završila je Pravni fakultet i Engleski i književnost, pesma i muzika su ostale njeno glavno i jedino zanimanje!

Od prvih pevačkih  dana, učesnik je i dobitnik nagrada na najznačajnijim zabavno-muzičkim festivalima, kako u Jugoslaviji, tako i u Evropi  – Opatijski festival, Vas slager sezone, Beogradsko proleće, Zagrebački  ,Splitski festival, Ohridski festival, Slovenake Popevke, Alpe Adria, Zlatni Orfej, „Eurovision “ i drugih. Sarađivala je sa najznačajnijim  jugoslovenskim autorima, kompozitorima, pesnicima, aranžerima i producentima- Nikolom Borotom, Djordjem Novkovićem, Rajkom Dujmićem, Kemalom Montenom, Kornelijem Kovačom, Sanjom Ilicem,  Marinom Tucaković,, Duškom Trifunovićem, Arsenom Dedićem, Branimirom Mihaljevićem, Aleksandrom Kovač, Draganom Brajevićem, Dušanom Bačićem.

Dobitnik je svih najznačajnijih diskografskih , koncertnih i estradnih nagrada nekadašnje Jugoslavije, ali i zemalja nastalih raspadom bivše domovine! Njene ploče  su bile najtiražnija izdanja 70.tih i 80- tih godina ,pa su i pesme sa tih albuma ostale evergreeni- „Srce u srcu“, „Jel to taj“, „Vrati se s kišom“, „Oči tvoje govore“, „Boli, boli“, „Samo je nebo iznad nas“ „Šumi, šumi javore“,  „Ne zovi me u ponoć“, „Došlo doba da se rastajemo“, „Ostariću čekajuci na te“, i dr., donele su joj zlatne, dijamantske , platinaste ploce, kao i 3x puta ZLATNU PTICU, kao najviše diskografsko priznanje!

 Foto: Antonio Ahel/ATA Images

Ali kada je 1985. g izasao album „HOĆU TEBE“ niko nije predpostavljao da će to biti najtiražniji  ženski pop album svih vremena, a pesma  „ZORA JE“ autora Djordja Novkovića, Marine Tucaković i Mate Došena najprevodjenija i najprodavanija pesma  sa ovih prostora  – prevedena je i snimljena cak na 13 jezika !  To je pesma po kojoj je i danas poznaju i koju pevaju i na Balkanu- Rumuniji , Bugarskoj , Makedoniji,  Albaniju, ali i u Ceskoj ,Poljskoj , Sloveniji, Hrvatskoj ! Pevacici je donela mnogobrojne nagrade, povelje, priznanja. Uz druge , mnogobrojne hitove  i tiražne albume koje je i posle 2000. snimala, kao i za svoj  humanitarni rad, učinili su je najviše nagradjivanom  muzičkom umetnicom na ovim prostorima:

Povezana vest:  Sergej Ćetković za ugrožene u poplavama

-3x Zatne ptice Jugotona, ( za srebrne, zlatne ,dijamantske i platinaste tiraze za 7 albuma)
-„Zlatna kaseta“- Zalozba kaset in plošč ( Slo)
-8x ‘Oskara Popularnosti ‘lista Tv Revija, -3x ‘Zlatne vjence popularnisti’ Iista STUDIO,
-“ Zlatno sunce“  Grand prix Mostarskog festivala,
-„Zlatni mikrofon VŠS’,( Sa)
-„Zlatni mikrofon Dijaspore’,
-4x  ‘Zlatni Melko’ ,
-3x „Zlatni Melos“
-„Zlatni mikrofon“ lista Nezavisne Novine ,Banja Luka
-„Zlatni mikrofon“ Ohrid festa, Severna Makedonija
-Nagrada „Žena Balkana“ 2003.g na samitu u Istambulu, Turska
-“ Zlatno srce“ lista NADA
-pobednik Beovizije 2003. Za pop album
-Posebno priznanje za izuzetan doprinos diskografiji’ 2017 HDU( Cro rec) ,
-Becki Oskar popularnosti 2016,
– Oskar popularnosti Banja Luka 2010., 2017,
– Dama godine 2015, 2017, i
–  mnoge druge nagrade medijskih, kulturnih i drustvenih ustanova! Ona je poznata po humanitarnom radu pa je za svoj nesebičan doprinos društvu u godinama raspada zemlje dobila mnogobrojne zahvalnice, povelje i priznanja!

Povezana vest:  DENIS&DENIS U BEOGRADU 7. MART U MIKSER HOUSEU

-Jedna je od retkih pevačica koja je, iako je raspadom bivse zemlje  izgubila saradnike,disko kuce i dobar deo publike, uspela da se prilagodi novim izazovima, produkcijama, aranzmanima, angažujući mlade nove nepoznate autore. Uspela je  da osvoji novu, mladu publiku i ostvari nekoliko hitova od kojih su se izdvojile pesme: „Gdje god bio“,  „Nisam ti ja bas bilo ko“, „Život sam promjenila“, „Neda, Neda“, zagrebačkih autora Franje Valentica, Branimira Mihaljevića. Pesme „Da se nađemo na pola puta“ „Na Balkanu“,  „Kao vino i gitara“ mladog beogradskog autora Dušana Bačića, donele su joj veliki uspeh i u diskografiji i na koncerima! Nedine pesme su izdavale sve disko kuće na ovim prostorima. Zalozba kaset in plosc, Nika ( Slo) Jugoton, ( Hr) Diskoton( BiH) PGP, City records , Grand (Sr) Hit records,(Hr) (Hr) ,Sunny music(Bug),BN music,(BiH), Croatia rec(Hr).

Dobitnik je i najvećeg muzičkog priznanja kao istaknuti mužicki umetnik,za 50 god uspesnog bavljenja muzikom ,“NAGRADE ZA ŽIVOTNO DELO“ Saveza estradno muzickih uduzenja Srbije!
Bila je udata za tv reditelja Milana Bilbiju, majka jedine kćeri Jelene i ponosna baka 3 unuka- Aleksandre, Nede, Dušana.

Još je veoma aktivna sa snimanjima, koncertima, bavi se i pisanjem, pa u maju 2022. izlazi njen prvi roman zivota- autobiografija „Zora je svanula“.

KARTE ZA KONCERT SU U PRODAJI NA BLAGAJNI MTS DVORANE I PUTEM TICKETS.RS

Foto: Antonio Ahel/ATA Images