Žan Mišel Žar je najavio izlazak novog albuma OXYMORE koji će se u prodaji naći sutra, 22. oktobra (Sony Music/Menart). Sada je već poznato da će svaku pesmu na budućem albumu pratiti bar jedan remiks u kreaciji različitih izvođača, među njima su i Brajan Ino (Brian Eno), Nina Krevic (Nina Kravitz), Armin Van Buren (Armin Van Buuren), dok će prvi singl, BRUTALISM, pratiti nekoliko remiksa, a prvi je uradio Martin Gor ( Martin Gore/Depeche Mode). Još od albuma “Electronica” postoji obostrana želja za saradnjom između Žara i Gora, koja se na kraju uspešno ostvarila tek sada.

„Nakon saradnje sa Vinsom (Vince Clark, Depeche Mode, Yazoo, Erasure) zamolio sam ga da pita Martina (Gore) da li bi bio zainterresovan za saradnju. Martin je odmah prihvatio, ali nam se termini nisu poklopili jer je on tada radio na novom albumu Depeche Mode (2015).Ostala je nada da ćemo sarađivati u budućnosti“ izjavio je tada Žar i bio u pravu, a njihovu zajedničku saradnju možete čuti ovde.

„BRUTALISM“ je singl koji je najavio budući album, besramni tehno benger koji se sada već vrti u ikoničnom berlinskom klubu, Berghain, koji se smatra hramom tog muzičkog žanra.

„U pitanju je definitivno teža tehno numera, jer mi je namera bila da stvorim apokaliptičnu atmosferu, kao neku vrstu velikog praska tehna koji mora početi sa eksplozijom“, objašnjava Jarre.

Povezana vest:  Viktoria Metzeker na Fristajleru

Dvadeset drugi po redu album Žan Mišel Žara je omaž preminulom francuskom kompozitoru i kultnoj figuri u klasičnoj i elektronskoj muzici, Pjeru Anriju (Pierre Henri) sa kojim je Žar nameravao da sarađuje na jednom od svojih prošlih albuma („Electronica“). Tokom studija, kao član pokreta Groupe de Recherche Musicales (GRM), Žar je isticao baš Anrija kao svog najvećeg uzora. Nakon Anrijeve smrti (2017) njegova udivica je Žaru dala dozvolu da koristi neke od Pjerovih materijala koji su bili namenjeni saradnji na budućem Žarovom albumu. Na taj način „OXYMORE“ je zamišljen kao muzičko putovanje gde zvucu Pjera Anrija stupaju u interakciju sa Žarovim svetom, napred-nazad između analognih i digitalnih zvukova.

Pogledajte trejler albuma OXYMORE ovde

Još jedna inspiracija albumu OXYMORE je francuski umetnički pokret „musique concrete“, koji je kreirao poseban žanr koji koristi snimljene zvukove kao osnovnu sirovinu za stvaranje kompozicije. Ovaj pokret je nastao četrdesetih godina prošlog veka i nastavio je da se razvija i menja način na koji se muzika producira. Žar ga nanovo osmišljava uz pomoć alata današnjice.

OXYMORORE je zamišljen kao studiozno muzičko delo koje će biti predstavljeno u višekanalnoj i 3D binauralnoj verziji, što je revolucionarni način na koji se muzika komponuje, miksuje i snima, gde se zvuci i teksture nalaze svuda u prostoru od 360 stepeni, kako bi se kreiralo vizuelno i zvučno iskustvo u virtuelnoj realnosti, koje se može pratiti kroz VR svet, OXYVILLE, vizuelnom pratiocu muzičkog albuma. OXYMOR je u stvari prvo komercijalno izdanje ovog tipa koji podiže budućnost muzičkog audio snimka na potpuno novi nivo u kome se autorska elektronska kompozicija prikazuje u okviru sistema sveobuhvatnog medija (imerzivni medij), odnosno kinematografskog videa u 360 stepeni u sistemu virtuelne realnosti (VR)

Povezana vest:  Masimo preslušavao 480 pesama

„Oxyville“ je ime virtuelnog muzičkog grada, a ideja mi je da u buduće pozivam druge umetnike da budu njegovi stanovnici, da kreiraju različite događaje i masterklas predavanja. Želim da, kao što je to u svetu gejminga, Oxyville postane sandbox za nova muzička iskustva“, objašnjava Žar, kome nije strano korišćenje VR i metaversa u svojim muzičkim performansima, kakva je bila „Welcome To The Other Side“, revolucionarni prenos njegovog koncerta uživo iz virtuelnog prostora katedrale Notre Dam u Parizu. Prema podacima kompanije Pollstar, američke publikacije koja se bavi turnejama i živim nastupima, „Welcome To The Other Side“, emitovan na novogodišnje veče 2021.godine privukao je rekordnu publiku od 75 miliona gledalaca širom sveta, uključujući tu televiziju, razne internete platforme i VR.

Rana verzija albuma, još tokom nastajanje, imala je svoju uspešnu probu unutar zidova Maison de la Radio in Paris, gde je grupa odabranih fanova zamoljena da zažmuri i uroni u prostor gde je audio zvuk rasprostranjen u 360 stepeni. Oxymore je dočekan kao veliki trijumf u Žarovom repertoaru. Ovaj neobični nastup direktno je prenošen putem društvene VR platforme i pohvaljen od strane VR eksperata kao jedan od najinovativnijih VR muzičkih nastupa ikada.

Povezana vest:  EUROSONG 2011, U finalu i BiH, Rumunija, Moldavija, Irska…

O albumu “OXYMORE piše i Kent Bye sa podkasta „Voices Of VR“ :
„OXYMORE je verovatno oko 4-5 godina ispred metaverzuma o kome Meta (Facebook) razmišlja”.

“OXYMORE je pokušaj da se ilustruju i istraže novi načini povezivanja tehnologije i muzike.Današnje tehnologije nam omogućavaju da kompoziciju istražujemo u spatial audiju, što otvara potpuno nova iskustva u kreativnom procesu za nas muzičare, a nudi doživljaj prirodnijeg i fizičkijeg načina slušanja zvuka. U stvarnom životu, naše audio polje je 360 stepeni, a novim albumom osećam da je stereo miks sam po sebi dobio na širini. Uveren sam da će se u budućnosti tako komponovati i proizvoditi muzika. Ovoj je ogroman emotivni skok za svakog slušaoca, kao kada smo sa mono zvuka prešli na stereo“, izjavio je Žan Mišel Žar.

OXYMORE će izaći 22.oktobra za Sony Music, a osim na digitalnom formatu (i u binauralnoj verziji), pojaviće se na CD, kao i na LP formatu.