01Zucchero

Zucchero u Beogradskoj areni 19. Juna

 

Jedan od najslavnijih italijanskih pevača na svetu, Cukero (Zucchero) održaće koncert u Beogradskoj areni 19. juna. Adelmo Fornaciari, na svetu poznatiji po nadimku Zucchero koji mu je dao učitelj, svoj proboj na muzičku scenu napravio je pobedom na italijanskom festivalu Kastrokaro 1981. godine. Vrlo brzo, emociju njegovih reči i glasa počeli su da razumeju i dele na svim krajevima sveta.

Njegov album „Blue’s“ iz 1987. godine prodat je u 1.3 miliona primeraka i najveći je komercijalni proboj rok albuma ikada dostignut u Italiji. Po objavljivanju albuma, Cukero je započeo turneju sa Džoom Kokerom i Majlsom Dejvisom.

Od tada, Cukero je prodao preko 50 miliona albuma širom sveta.

Njegovi dueti su legendarni! Sa Erikom Kleptonom sarađivao je na pesmi „Wonderful World“ i upravo Kleptonov gitarski solo i čini ovu pesmu jedinstvenom dok je pesma „Senza Una Donna“ (Without a Woman) sa Polom Jangom (Paul Young) postala internacionalni hit. Cukerovo izvođenje italijanske verzije Stingove pesme „Mad about You“ (Muoio per te) našlo se na Stingovom albumu „The Soul Cages“ a sa maestrom Lučanom Pavarotijem ostvario je nezaboravno izvođenje numere „Miserere“.

Cukero je posvećen i humanitarnom radu. Sa Lučanom Pavarotijem organizovao je gala humanitarno veče „Pavarotti & Friend“ koje je preraslo u tradicionalno a aktivan je i u podršci kampanje 46664 Nelsona Mendele u okviru koje nastupa na koncertima širom sveta.

Povezana vest:  Bluzerska melanholija Nene Belana i vokalnog sastava CAMBI

1990. objavio je album „Oro Incenso e Birra“ u Engleskoj i promovisao ga na evropskoj turneji sa Erikom Kleptonom. Iste godine, postao je prvi rok muzičar koji je nastupio ispred Kremlja u Moskvi na koncertu koji se prenosio uživo širom Evrope.

Naredna godina, 1991. bila je višestruko uspešna za Cukera. Ne samo da je njegov duet sa Jangom “Senza una Donna” postao međunarodni hit našavši se na svim top listama i u Evropi i u Americi, nego je objavio i singlove „Diamante” i italijansku verziju „Mad about you”. Iste godine, Brajan Mej ga je pozvao da sa ostalim članovima grupe Queen nastupi na koncertu „Freddie Mercury Tribute” na Vembli stadionu u Londonu.

Zahvaljujući uspehu albuma “Miserere” i istoimenog dueta sa Lučanom Pavarotijem za koji je Bono pisao englesku verziju teksta, Cukero je nagrađen svetskom muzičkom nagradom 1993. godine za najuspešnijeg italijanskog pevača.

Album sa najvećim hitovima ‘Best of Zucchero’ objavljen je 1996. godine i na njemu se nalaze pesme “I ‘Il Volo/My Love’, ‘Menta e Rosmarino / I Wont Be Lonely Tonight ’ kao i omiljene  ‘Diamante’, ‘Senza Una Donna ’  i ‘Diavolo in Me ’. ‘Best of…’ album je prodat u 3 milliona primeraka do sada.

Do 2000. godine, Cukero je nastupao na humanitarnim događajima kao što je Rainforest Benefit sa Stingom, Eltonom Džonom, Stivom Vonderom i drugima a objavio je i singl „Va Pensiero”, čuvenu horsku numeru iz opere „Nabuko” Đuzepa Verdija preradivši tekst i aranžman u uspavanku. Takođe, pojavio se kao gost na koncertu Roling Stonsa a sa Majklom Džeksonom učestvovao je na humanitarnom koncertu Crvenog krsta u Minhenu.

Povezana vest:  Dulce Maria: Obožavam svoju slobodu!

Baila (sexy thing)’ prvi singl sa albuma “Shake” iz 2001. završio je na prvom mestu top lista a album je dostigao milion kopija samo u Evropi. Na njemu se nalazi i duet sa Džonom Li Hukerom (John Lee Hooker) koji je preminuo neposredno pre izlaska albuma.

Hit album iz 2004. godine “Zu & Co.” čine brojni dueti sa mnogobrojnim muzičkim velikanima uključujući Majlsa Dejvisa, Pola Janga, Ronana Kitinga, Šeril Krouv, Krenberis, B.B. King, Džon Li Huker, Mana, Brajan Mej i Solomon Burk (Miles Davis, Paul Young, Ronan Keating, Sheryl Crow, The Cranberries‘s Dolores O’Riordan, B.B. King, John Lee Hooker, Maná, Brian May, i Solomon Burke). Promocija albuma započeta je koncertom u Rojal Albert Holu sa specijalnim gostima koji su učestovali na snimanju. Album je prodat u više miliona kopija i našao se na Bilbord listi ubrzo posle objavljivanja.

2006. objavio je album “Fly” sa singlovima „Bacco perbacco“, „Cuba Libre“ i „Occhi“ i promovisao ga na svetskoj turneji sa preko 150 koncerata (gotovo svi su bili rasprodati). Turneju su ishvalili i publika i kritičari a Cukero je nastupio na legendarnim pozornicama kao što su Opera u Parizu, Arena u Veroni, Karnegi Hol i dr.

Povezana vest:  Najbolji rođendanski poklon za Anahi, nominacije za “Premios Juventud 2012″ nagrade

2007. godine objavljuje i kolekciju “All the best” koju prati nova, dvogodišnja turneja širom sveta sa preko 200 nastupa.

“Live in Italy”, dupli album sa 2 CD + 2 DVD sa koncertnim nastupom iz Milana, objavljen je 2008. godine.

U novembru prošle godine, Cukero je izdao album “Chocabeck” koje mnogi već smatraju jednim od najboljih pa čak i najboljim albumom koji je Cukero ikada napisao. Sniman na raznim krajevima sveta (Los Anđeles, London, Bolđeri) album su producirali neki od najpoznatijih svetskih producenata – Don Vas (The Rolling Stones, Bob Dylan i Roy Orbison), Brendan O’Brajan (AC/DC, Bruce Springstin, Pearl Jam) i dr. Najizražajni tekstovi ponovo su nastali u saradnji sa Bonom i Brajanom Vilsonom. Sa ovim albumom Cukero otvara novo poglavlje u svojoj vrlo ilustrativnoj karijeri.

Koncert Cukera će biti ograničenog kapaciteta a ulaznice će već od danas, petka 18.02., biti u prodaji po cenama od 2.200, 2.500, 2.900 i 3.500 dinara na sledećim prodajnim mestima: Beogradska arena, Kulturni centar Beograda, Eventim prodajnim mestima, „Ušće“ Shopping centar, knjižara Delfi (SKC), Gigstix Novi Sad i preko sajtova www.arenabeograd.com, www.tickets.rs i www.eventim.rs