Sinoć je, u okviru 11. Beogradskog irskog festivala, održan zanimljiv koncert koji je na najbolji mogući način spojio irsku i srpsku tradiciju.

Na binu su najpre izašli specijalni gosti Teofilovića, irski duet The Quiet Men, koji sarađuje pune 32 godine i za sobom ima 23 albuma. Džon MekGlin i Ričard Bojl poznati su vokali iz čuvenog ansambla Riverdance i Anuna, s tim što je na sinoćnjem nastupu John svirao i akustičnu gitaru.

Povezana vest:  Saša Kovačević u najluđoj noći ispred Skupštine grada!

Irci su izveli kratak, ali emotivan set pažjivo odabranih numera – od tradicionalnih „Rocky Road To Dublin“, „Dulaman“, „Fionnghuala“ i „Black Is The Color“ do MekGlinove autorske balade „If All She Has Is You“. Umetnici nisu krili zadovoljstvo što prvi put nastupaju pred beogradskom publikom i više puta su se zahvalili Teofilovićima na ukazanom poverenju.

Od trenutka kada su izašli na scenu, Ratko i Radiša su zagospodarili istom – svojim moćnim, sofisticiranim glasovima proveli su prisutne kroz tradicionalne klasike – „A što ti je mila kćeri“, „Čaj goro“, „Vidova“, „Kraj potoka bistre vode“, „Jano mori“… U kratkim najavama pesama, Ratko je naglasio da je tema koncerta ljubav i da mu je drago što, nakon 5 godina, ponovo nastupaju u prestonici.

Povezana vest:  Koncert grupe VATRA 25. maja u Domu omladine Beograda

Za sam kraj ostavili su „Navali se Šar planina“ i romsku himnu „Đelem, đelem“, koja je mnogima izmamila suze.

Oduševljena publika ih je pozvala na bis i nakon „Sedna baba da večera“, braća Teofilović su pozvala Džona i Ričarda da im se pridruže na bini i zajedno se poklonili prisutnima.

Bio je ovo najlepši način da poznati Čačani proslave 30 godina svoje karijere i još jednom potvrde status najtraženijeg etno dueta na Balkanu i u Evropi.

Povezana vest:  Žan Mišel Žar u oktobru u Beogradu

Foto: Marija Mlađen/ATA Images