Pevač i kantautor Srđan Popov i Menart nastavljaju uspešnu saradnju započetu albumom “Swing 011”. Vraćamo se Srđanovim korenima i njegovom prvom, do sada neobjavljenom albumu, “Crni kabare”.

Kompletno autorski album Srđana Popova, “Crni kabare”, odlikuje  akustični pop zvuk, minimalistički aranžmani i tekstovi poetskog sadržaja sa temama iz svakodnevnog života.

U komponovanju se  nije se strogo držao određenog muzičkog  pravca ali retro uticaji se mogu prepoznati obzirom na preferenciju samog autora. Konkretno u pesmama sa ovog albuma najuticajniji žanr je gipsy jazz.

“ Uz izvorni rokenrol i swing, gipsy jazz mi je jedan od omiljenih stilova”, kaže Srđan Popov i nastavlja: ”Album sam radio potpuno spontano, ništa planski i sve pesme sa napisao odjednom, uz muziku i tekst, u jednom dahu. Gipsy jazz sam izabrao nesvesno, jer je po meni zvučao kao najbolja podloga za moje tekstove. Ono što je  meni važno je da bez obzira da li sam stvaram pesme ili ih obrađujem, uvek biram žanrove koje najviše volim i koji mi leže a njima sam pridodao malo akustičnog popa, da bi dobio zvuk kakav sam hteo. Želeo sam da to zvuči približno onome što na primer  rade Vaya Con Dios, pa sam u tom smislu imao sreće  jer sam našao producenta Dragana Petronjića, sa kojim sam se od početka dobro razumeo”, objašnjava Srđan Popov.

Povezana vest:  Jelena Gavrilović posvetila pesmu svom drugu iz detinjstva koji je preminuo od korona virusa

O poređenju sa Balaševićem, Srđan Popov kaže:

“Mnogi ljudi kojima sam puštao album kažu da ih pesme po atmosferi podsećaju na Balaševića, ja mogu samo kažem da mi je to kompliment, jer je Balašević moj uzor u smislu da je neke životne istine, male i velike, umeo da kaže jednostavnim jezikom. A postoji i ta poveznica sa romskom muzikom i tamburašima severnog Banata.”

Povezana vest:  Koncert Devon Youth Jazz Orchestra u Đavoljoj varoši

Album je snimljen u studiju “Dobro polje” u Beogradu.

“Crni kabare” redosled pesama:

Pesma o jednoj pesmi

Staze besmisla

Duhovi prošlosti

Priča o lovi

Crni kabare

Radio Mileva

Stari kontrabas /akustična verzija)

Pesma onom odozgo

“CRNI KABARE” je podignut  na sve muzičke digitalne servise, a možete ga slušati ovde.

Foto: Iva Tanacković