Beogradska kulturna scena je još jednom uzdrmana nakon što su nepoznate osobe u ranim jutarnjim časovima 8. aprila nasilno upale u prostor Letnje scene kluba BitefArtCafe na Kalemegdanu. Ova kulturna institucija, čiji je korisnik po važećem ugovoru koji BitefArtCafe d.o.o. ima sa Odbojkaškim klubom Partizan do 21. aprila 2026. godine, bila je meta pokušaja otimanja od strane neovlašćenih pojedinaca.

Iako BitefArtCafe d.o.o. ispunjava sve svoje ugovorne obaveze u potpunosti i na vreme, nepoznata lica koja su se pozvala na novu upravu OK Partizan ušla su u prostor u državini BitefartCafe d.o.o na Kalemegdanu. Radnik obezbeđenja kluba koji štiti pokretnu i nepokretnu imovinu kluba je pokušao da spreči upad i obavestio policiju, ali je nadjačan od strane napadača, a policijska patrola je došla ali je bez intervencije i napustila mesto.

Povezana vest:  The Cult podigao na noge publiku

Klub BitefArtCafe već mesecima ima probleme sa novom upravom OK Partizan na čelu sa Željkom Tanaskovićem i Aleksandrom Stankovićem. Pored važećeg ugovora  koji je ispregovaran sa Željkom Tanaskovićem, a potpisan od strane tadašnjeg direktora Predraga Golijanina, nova uprava kluba želi da nasilno i protivpravno preuzme prostor koji BitefArtCafe koristi od 2008. godine kako bi ga ustupili drugim korisnicima, koji bi prostor koristili u nepoznate svrhe.

Povezana vest:  Sutra počinje Festival Ring Ring

OK Partizan je prvo pokušao pisanim putem da raskine ugovor sa firmom BitefArtCafe d.o.o., ali je vlasnik odbio ovaj pravno neosnovan zahtev jer uredno izmiruje sve svoje obaveze. Naredni pokušaj je pretnja nasilnim iseljenjem, koje je obezbeđenje kluba BitefArtCafe do 8. aprila uspelo da spreči. Pojavom grupe gore navedenih lica noćni čuvar kluba BitefArtCafe je izbačen iz predmetnog prostora.

Klub BitefArtCafe je kultni gradski klub i svojevrsna kulturna ustanova grada Beograda. Ovaj prostor je dugogodišnji deo beogradske kulturne scene i ima veliki značaj za razvoj muzičke scene u našem gradu. Nasilno preuzimanje Letnje scene kluba BitefArtCafe na Kalemegdanu predstavlja direktnu opasnost po opstanak ove kulturne institucije i narušava ugled grada Beograda kao centra kulture.

Povezana vest:  Porodica Hjuston Bobiju Braunu poručila da se drži podalje od Vitnijinog nasledstva

Vlasnik kluba, Miša Relić, poziva medije i beogradsku javnost da se suprotstave ovom bahaćenju i nepoštovanju prava, kako bi ostvario svoje ugovorno pravo. Takođe, poziva institucije grada Beograda i Republike Srbije da spreče ovakvo protivpravno delovanje OK Partizan i nasilničko upadanje u prostor koji koristi BitefArtCafe. Ovlašćeni advokat kluba BitefArtCafe u ponedeljak će podneti tužbu ali vlasnik, Miša Relić, strahuje da će doći do izbacivanja pokretne imovine kluba i oštećenja, odnosno rušenja, nepokretne imovine koja se i dalje nalazi u predmetnom prostoru.