Uz prisustvo brojnih prijatelja, kolega i novinara, u Multimedia Music Record Store održana je promocija trećeg solo albuma Đure Mornara „Anđeoske pesme“.

Na promociji su, pored autora, govorili muzičari Nemanja Bogunović i Milan Burda, fotograf Nebojša Babić i književnik Zoran Stefanović.

Prisutne je pozdravio i direktor diskografske kuće Multimedia Music Rodoljub Stojanović. „Upoznali smo se davne 1994. godine u studiju Akademija kada je snimio svoj prvi album „Maštarije“. Meni je pripala čast da se bavim promocijom tog albuma“ rekao je Stojanović i dodao: „Naša saradnja kreće kada sam otvorio svoju prvu diskografsku kuću i ovo nam je već 4. ili 5. zajedničko izdanje…“ 

Album „Anđeoske pesme“ je akustičan, na njemu se čuju samo glas i gitare. „Album je dosta ozbiljanNa njemu se nalazi 9 pesama koje su posvećene anđelima i ljubavi, lepim rečima, poeziji… svemu onome što nas ljude na ovoj planeti čini drugačijim od životinja i onih koji muziku ne mogu da slušaju na takav način na koji možemo mi. Drago mi je da možemo muziku podignemo tamo gde joj je zaista i mesto, na najvišoj grani, na najvišem tronu“ rekao je Vladimir Đurić Đura: „Muzika i poezija jedine obitavaju u nekim drugim svetovima, dok smo mi na ovoj planeti i to onda tako i dodirujemo. Kao i u svetu snova što možemo da dotaknemo neke drugačije stvari. To sam pokušao na ovom albumu da malo bolje dočaram i svako ko ga bude malo ozbiljnije slušao možda čuje neke stvari ‘od onih strana'“.

Povezana vest:  Promocija reizdanja "Artističke Radne Akcije"

Naš proslavljeni velemajstor klasične gitare Nemanja Bogunović na ovom izdanju odsvirao je gitare, napisao aranžmane, ali i muziku za dve pesme, i Đura je naglasio da mu je bila izuzetna čast što je on pristao da sarađuje sa njim.

Đuru i njegovu muziku poznajem dugi niz godina, još od svojih studentskih dana. To su bile neke ne baš najsretnije godine u Beogradu a njegova muzika je bila nešto što nas je vadilo iz te svakodnevice koje je bila tako malo sivkasta“ rekao je Nemanja Bogunović i dodao: „Ono što sam prepoznao i što izuzetno cenim u njegovom radu je pre svega to što je Đura ostao dosledan samom sebi, nije pravio nikakve kompromise kada je u pitanju njegova poezija i njegova muzika, i zbog toga mi je posebno drago što mi je poverio to da zajedno uradimo album.“

Producent Milan Burda, sa kojim Đura i sarađuje dugi niz godina, kratko je pozdravio prisutne uz komentar da je on sjajan kompozitor, pisac i prijatelj: „Album je sjajan, ja sam uživao dok sam snimao, nadam se da ćete i vi dok budete slušali.

Povezana vest:  Jan Lundgren: Džez je jedna od najkreativnijih umetničkih formi!

Nebojša Babić autor je fotografija koje prate ovo izdanje, ali novog video spota za pesmu „Ljubavni brod“: „Velika mi je čast da budem deo ovog i sličnih projekata i da budem u muzici. Tako sam i počeo sa fotografijom, tako što sam fotografisao neke ljude koji imaju šta da kažu, da se bore za nešto, za neki bolji svet, za neku lepšu stvarnost. Pogotovu kad to rade na način na koji su to radili Mornari, kao što to radi Đura godinama.

 Video spot za pesmu „Ljubavni brod“ možete pogledati na ovom linku: https://youtu.be/zYhYgafw2LM

Ovaj album je na neki način ključ i portal u jednu realnost koja nam je potrebnija“ kazao je književnik i publicista Zoran Stefanović i osvrnuo se na pitanje ko je zaista Vladimir Đurić Đura: „Da li je to onaj prozaista, dramski pisac i scenarista, da li je to istraživač kulture, ezoterije, čovek koji se bavi avangardom, koji nam je tumačio pop kulturu, koji nam je pričao najuzvišenije i najstrašnije stvari i ove i prethodnih epoha. On je sve to.

Povezana vest:  Exit Shop – ponesi festival

Sa druge strane, postoji i dilema ko je Vladimir Đurić Đura – muzičar. Mi znamo mega hitove koji su satiričnog i komičnog karaktera, naročito one koje je radio sa velikim rediteljem ove epohe Milutinom Petrovićem. Međutim, ono što je meni bilo iznenađenje, to je more nečega što je romansa, šansona, intimno viđenje sveta. Sve ono što je nama Đura opisao u svojim knjigama, koje vrlo preporučujem, svo to čudo zastrašujućeg svemira on je uzeo i resetovao, poništio, i dao nam je ključ da pobegnemo od svega toga, da stvorimo svoj mikrosvet. Vi u jednom albumu, za koji ne možete verovati da su radila dvojica muzičkih umetnika i plus Burda koji je majstor za ukras, imate vraćanje onome što nas jedino može spasiti, a to je da ponovo izgradimo svoj odnos prema sebi, bićima koja su oko nas, i da Anđeoskim pesmama napravimo jedan zaštitni mehur, i opet ulepšamo svoj život.“  

Uz magičnu gitaru Nemanje Bogunovića, Vladimir Đurić Đura zatim je i otpevao tri pesme sa ovog sjajnog izdanja.

Album „Anđeoske pesme“ dostupan je na svim prodajnim mestima Multimedia Music, online na www.multimedia-music.com, kao i na svim relevantnim muzičkim platformama.

Foto: Marija Mlađen/ATA Images