Uprkos najjačim naporima fanova i njihovih radoznalih pogleda, jedan od najpoznatijih umetnika svetske house scene, producent i DJ Claptone, i dalje ostaje misterija skrivena iza autentične zlatne venecijanske maske, a sve sa ciljem da se percepcija njegove muzike ne prepliće sa njegovim likom. Na taj način, obožavaoci house i tech žanrova identifikuju ga prvenstveno po prepoznatljivom zvuku koji nosi dozu melanholije protkanu rasplesanim funkom, a koji ćemo u subotu, 8. jula čuti na Gorki List Glavnoj bini EXIT festivala!

„Stvar je u igranju sa identitetima, a to je veliki faktor u muzici i popularnoj kulturi – mogućnost da se ponovo kreirate iz albuma u album, da unesete različite stvari u svoj univerzum i svoju priču, da svaki put uzmete drugačiji lik“  objasnio je Claptone za DJ Times Magazine.

Povezana vest:  Rade Sklopić - Raid je izdao svoj drugi album "12 Rooms"

Vrhunski nastupi i identitet pod velom misterije doneli su mu svetsku slavu i vrtoglavi uspeh. Godinama unazad jedan je od hedlajnera svih vodećih svetskih festivala, a njegove konceptualne „The Masquerade“ žurke, od kojih je svaka svojevrsni bal pod maskama, sa različitom temom i vrhunskom produkcijom, osvojile su gradove širom planete – od Los Anđelesa, Las Vegasa, Njujorka i Majamija, preko Londona i Berlina, do Amsterdama i Ibice. Na njima je ugostio i brojne velikane elektronske muzičke scene, među kojima su Duke Dumont, Faithless, Fatboy Slim, Pete Tong, Black Coffee, Felix Da Housecat i mnogi drugi.

Već njegov debitantski album „Charmer“ iz 2015. godine oduševio je ljubitelje elektronskog zvuka širom sveta, nakon čega su usledili „The Masquerade“ (2016), „Fantast“ (2018) i „Closer“ (2021). Njegov uspeh krunisan je 2021. visokim trećim mestom na uglednoj DJ Mag Alternative Top listi, dok se prošle godine našao na Beatportovoj listi deset najprodavanijih izvođača!

Povezana vest:  Mobi uz Ejmi u Beogradu

Tokom decenijske karijere Claptone je doneo mnoštvo stilizovanih remiksa uticajnih umetnika kao što su Elton John, Dua Lipa, Depeche Mode, Pet Shop Boys, New Order, Florence & The Machine, Gorillaz, Gregory Porter, Disclosure, Faithless, Bastille, Hurts, Metronomy i mnogi drugi.

Njegov remiks pesme „We Got The Power“ grupe Gorillaz postao je globalni megahit, a pesma „The Drums“ imala je podršku BBC Radija i osvojila plesne podijume širom sveta. Usledio je i nastup na legendarnoj BBC Radio 1 Ibiza Weekender žurci, kao i priznanja za najboljeg house izvođača na Ibiza DJ Awards, koja je dobio tri godine zaredom.

Povezana vest:  Sutra dodela nagrada Gremi i omaž Dejvidu Bouviju

Claptone već skoro deceniju unazad fanove širom sveta oduševljava i nedeljnim podkastom „Clapcast„, koji se emituje na više od 70 radio stanica i broji gotovo 400 do sada snimljenih epizoda. Na ovaj način publici predstavlja svoju bogatu i, čini se, nepresušnu muzičku selekciju.

Nedavno je pokrenuo i sopstveni lejbl Golden Recordings, na kom se već mogu čuti sveži singlovi Euphoria i Flashdance, koji će nesumnjivo rasplesati publiku ispred Gorki List Glavne bine EXIT festivala u subotu, 8. jula!