dis_patch_kraj

Najavljeno gašenje Dis-peč festivala

Novo izdanje „Dis-peč“ (Patch) festivala neće biti održano kako je planirano u oktobru, a organizatori su danas najavili „potpuno gašenje“ ove međunarodne manifestacije posvećene elektronskoj muzici, vizuelnim umetnostima i novim medijima.

Kako navodi organizacioni tim, ideja o ukidanju festivala pokrenutog 2002. pratila je njegovo postojanje „već duži niz godina, pre svega kao posledica nemogućnosti da se dosegne bilo kakav nivo održivog funkcionisanja“.

-Iako je festival imao visoke profesionalne i produkcione standarde, što su tokom godina potvrdili brojni značajni gosti, rast značaja festivala u domaćim i međunarodnim okvirima nije bio ni na koji način ispraćen podrškom institucija ili ‘društveno-svesnih’ korporacija. Naprotiv“, ističu organizatori.

Povezana vest:  I treća bina na ovogodišnjem Uranku

„Dis-peč“ je kao nastavak svojih aktivnosti osnovao kolektiv nezavisnih umetnika „Belgrejđard saund sistem“ (Belgradeyard Sound System), a „skromno, nesigurno i nekonzistentno finansiranja od strane državnih i gradskih vlasti, nikada nije prešlo 20 odsto ukupnog budžeta manifestacije“.

-(Ne)finansiranje festivala poslednje dve godine, kao i paradoks da je u tom period ‘Dis-peč’ produkcija demonstrirala veliki kredibilitet i potencijal bez ikakve povratne reakcije, samo su neki od bitnih razloga koji su doprineli odluci o gašenju – kažu organizatori.

Povezana vest:  ENDI – novi miljenik tinejdžera

Kako se ističe, festival se godinama održao isključivo zahvaljujući ulaganjem kompletnog prihoda od ulaznica u produkciju, podršci malog broja institucija i posvećenom radu skromnog organizacionog tima, a tokom deset godina rada honorari su isplaćeni samo u dva navrata.

-Umesto jubilarnog 10. izdanja, koje nikada neće biti održano, uskoro počinje rad na projektu ‘9 života festivala’ koji bi do sredine 2012. godine trebalo da rezultira opsežnom dvojezičnom publikacijom, kao i izložbom koja će sumirati rezultate ‘Dis-peča’ – piše u saopštenju.

Povezana vest:  Novi studijski album Travisa Scotta ima najuspešniju prvu nedelju od svih albuma objavljenih ove godine!

Najavljeno je da će tokom ove godine, ‘Dis-peč’ biti aktivan kroz gostujuće programe na beogradskim manifestacijama „Šer“ (Share) i „Mikser“, na leto u okviru novog festivala u Herceg Novom, i širom Evrope u sklopu nastavka turneje „ViceVerse“, a planira se i novo izdanje „Festivala nove dečije kreativnosti Kidspeč“.

„‘Dis-peč’ će u budućnosti biti transformisan u svojevrstan ‘nomadski festival’ koji će svoj specifičan senzibilitet i pristup deliti sa partnerima i publikom, u specifičnim kontekstima širom planete“, kaže se u saopštenju.