Dana-International

EUROSONG 2011

Dana Internešenel ponovo na Evroviziji

Izraelka Dana Internešenel, pobednik Pesme Evrovizije 1998. godine, ponovo će predstavljati Izrael na tom nadmetanju koje će ove godine održano u Diseldorfu, u Nemačkoj.

Dana je sinoć pobedila devet ostalih izraelskih kandidata pesmom „Din Dong“.

-Ushićena sam kao malo dete. Predstavljanje Izraela na Evroviziji je jedno od najvećih zadovljstava u ovoj profesiji. Važno mi je da predstavljam Izrael u Nemačkoj,i nadam se da neću razočarati nikoga – rekla je Dana neposredno posle pobede.

Autor njene pesme je čuveni izraelski muzičar i kompozitor Cvika Pik, koji je takođe sarađivao s njom kada je prošli put učestvovala na Evroviziji s pesmom „Diva“.

Povezana vest:  Sezona treninga počinje sa Dua Lipom

Izraelski mediji podsećaju da su tokom devedesetih godina državni kanali odbijali da emituju Danine pesme u uverenju da će, pošto se radi o transseksualcu, poslati pogrešnu poruku omladini Izraela.

Međutim, odnos prema pevačici se promenio 1998. godine, kada je izabrana da predstavlja jevrejsku državu.

Kasnije se posebno izraelsko Ministarstvo spoljnih poslova prema njoj odnosilo kao prema nekome ko može da pokaže kako je Izrael otvoren i liberalan.

Povezana vest:  Davor Radolfi i Ritmo Loco spremaju koncert u Beogradu

Uz orginalne pesme Dana Internešenel je poznata po svojim verzijama starih hitova. Do sada je objavila osam solo albuma i još tri zajedička i radila zajedno s drugim izraelskim umetnicima.

Na evrovizijskom koncertu u Kopenhagenu 2005. je nastupala i bila gost predstavljač, pošto je njena pesma „Diva“ nominovana među 14 finalista u potrazi za najboljom pesmom Evrovizije.

Dana je rođena kao dečak Jaron Koen, najmlađe od troje dece u porodici poreklom iz Jemena. Rano je shvatila da joj je mesto na pozornici.

Povezana vest:  Bajaga razvalio Split, gost Dino Rađa

Operaciji promene pola podvrgla se 1993. u Londonu i vratila se u Izrael kao Šaron Koen. Tada je objavila i prvi album, koji se ubrzo pojavio i u Egiptu i Jordanu.

Njena pobeda 1998. je šokirala svet Evrovizije, a pesma je prodata u 400.000 primeraka širom sveta.

Dana Internšenel posle toga više nikada nije dostigla tu slavu niti je Izrael pobedio na nadmetanju za pesmu Evrovizije.

Njen ponovni nastup možda bi mogao da pomogne da se to desi ponovo.