tricky_2

Triki 8. aprila u Beogradu

 

Britanski muzičar Triki (Tricky) nastupiće prvi put u Beogradu 8. aprila u Domu omladine, u okviru prve „Šer“ (Share) konferencije, najavili su danas njeni organizatori iz fondacije „Stejt of Egzit“ (State of Exit).

Napustivši bristolski cenjeni trip hop sastav „Masiv atak“ (Mašive Attack) nakon samo jednog albuma „Blue Lines“ (1991), Triki je počeo uspešnu samostalnu karijeru izuzetno uticajnim prvencem „Maxinquaye“ (1995), na kome je patentirao svoju mračnu i slojevitu fuziji roka, popa i hip hopa.

Povezana vest:  SOLOMUN ZVEZDA PRVOG BEOGRADSKOG RAVEOLUTIONA

Triki je kasnije sarađivao je sa različitim muzičarima kao što su Bjork, Joko Ono, Pi Džej Harvi (PJ Harvey) i Sindi Loper (Cyndi Lauper), obnovio je saradnju sa „Masiv atak“, a uticao je i na povezivanje britanskog i američkog hip-hopa radeći sa Notorious B.I.G-om, Metod Menom (Method Man) i „Sajpres hilom“ (Cypreš Hill).

Svoj deveti album „Mixed Race“ (2010), za koga je angažovao pevačicu koju je otkrio na Jutjubu i saksofonistu sa ulice, Triki je nazvao „gangsterskim albumom“, što potvrđuje mračna i gotovo filmična atmosfera, uz određene disko i rege prizvuke.

Povezana vest:  Zaz nastupa na Kalemegdanu 1. juna

-Pristup ove muzičke legende i dalje se najbolje opisuje kao ličan, ekspresivan i pulsirajući, a 8. aprila u DOB-u, beogradska publika će konačno imati priliku da prisustvuje eteričnoj atmosferi njegovih koncerata. Čuveni nastup na ‘Egzitu’ 2003. važi za jedan od najvećih nastupa u istoriji festival – piše u saopštenju.

Prva „Šer“ konferencija koju u Beogradu pokreće fondacija „Stejt of Egzit“ biće održana od 7. do 9. aprila, sa DOB-om kao centralnom lokacijom, gde će gostovati stručnjaci iz Gugla (Google) i Em-aj-ti (MIT) instituta, kreator internet kampanje iz tima predsenika SAD Baraka Obame, poslanici Piratske Partije i drugi.

Povezana vest:  Lena Kovačević gošća na koncertu najboljeg svetskog tromboniste, Samjuela Blazera

-Po prvi put na našim prostora otvoriće se više od 20 novih tema i sadržaja o slobodi govora, zaštiti ljudskih prava na internetu, slobodnoj informaciji i novim medijima koji stvaraju promene u društvu i muzičkoj umetnosti – navode organizatori.

Gostovanje na „Šer“ konferenciji potvrdili su izvođači elektronske muzike Džoš Vink (Josh Wink), dramenbejs producent Sab Fokus (Sub Focus) i drugi.